Reinsdyrfilet med viltsaus og kastanjepuré a là «Kokkejævel»

Finnmarkskokken Asbjørn Sandøy (42) ble en bloggsensasjon nærmest over natten. Sammen med Wenche lagde han reinsdyrfilet med masse spennende tilbehør.

Asbjørn Sandøys reinsdyrfilet servert med kastanjepuré og viltsaus

Velg om du vil lage viltsaus med smak av vanilje og kastanjepuré eller viltsaus med smak av vanilje og bringebær. Her får du oppskrift på begge deler.

Reinsdyrfilet

Du trenger:

• ca 800 g indre- eller ytrefilet av rein
• salt, pepper
• smør til steking
• frisk timian eller andre ferske krydderurter

Viltsaus med bringebær og vanilje

Du trenger:

• 2 ss brunt sukker
• 3 ss bringebæreddik
• ca 6 dl vilt- eller oksekraft (f.eks. fra «Jacobs utvalgte»)
• 1 splittet vaniljestang
• ca 3 dl rømme/crème fraîche
• salt, pepper

Viltsaus med kastanjepuré og smak av vanilje

Du trenger:

• ca 200 g (1 boks kastanjepuré, finnes i frukt- og grønnsaksbutikker eller dagligvarebutikker med godt utvalg)
• 1 splittet vaniljestang
• 3 dl viltkraft
• 1 beger seterrømme eller kremfløte
• salt, pepper
• ovnsstekte grønnsaker
• 2-3 gulrøtter
• 2 persillerøtter eller pastinakk
• 8-10 rosenkål
• smør, salt
• tilsett ev. 1 eple i båter mot slutten av steketiden

Slik gjør du:

Legg kjøttet på benken til temperering. Lag sausen (den kan gjerne lages i god tid før servering). Start med å smelte brunt sukker til karamell. Tilsett bringebæreddik og kok inn til en tykk sirup.
NB: Karamellen vil stivne, men den vil løse seg opp igjen.

Tilsett kraft og splittet vaniljestang. Kok opp og la småkoke 8-10 min (uten lokk), tilsett/visp inn rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens.

Sausen kan gjerne stå og trekke 1-1 ½ time, den blir bare bedre. Smak til sausen med salt og pepper før servering.

Grønnsaker: Skrell og del gulrøtter, rosenkål og persillerøtter ev. pastinakk i biter og legg i ildfast form. Vend inn olje , salt, pepper og frisk timian. Sett i varm stekeovn ved 225°C og stek til grønnsakene er møre, 20-30 min. Eple i båter legges i formen de siste 15 min.

(Oppskriften fortsetter under annonsen.)

Viltsaus med smak av kastanje: Varm opp kastanjepuré, splittet vaniljestang og kraft. Visp inn fløte eller rømme. La koke til en fyldig saus. Smak til med salt, pepper og ev. litt bringebæreddik før servering.

Reinsdyrfilet: Renskjær fileten for hinner. Smelt godt med smør i en panne, la smøre brues ut før filtene legges i smøret sammen med timian.

Brun filtene i smør i en varm stekepanne, dryss på salt og pepper.
Stek filetene 2-3 på hver side og dryss med salt og pepper. La kjøttet hvile 6-8 min før det skjæres opp.