Dette produktet var best til å få babyen til å sove

TV 2 HJELPER DEG: Når babyen ikke får sove, gjør ikke foreldrene det heller. TV 2 hjelper deg har testet tre produkter som skal gi babyen bedre søvn.

Nettet flommer nærmest over av produkter som skal hjelpe foreldre til å få husets nye sjef til å sove lengre og dypere. Men er de verdt pengene?

– Jeg er villig til å teste ut alt, sier Hind Dakhil.

Se TV 2 hjelper deg gratis på TV 2 Sumo!

Sammen med Walid Baitam har hun datteren Jasmin på syv måneder. Mer søvn står høyt på ønskelisten for de to.

– Hun sover, men våkner ofte om nettene, sier Dakhil.

Dyre produkter

De er ikke alene. På Facebook finnes det flere grupper for foreldre som søker mer søvn for babyene sine. Mange mener de har funnet løsningen gjennom ulike produkter, alt fra spesialsenger til bamser med lyd og lys.

En av de som tråler nettet for info i de sene nattetimer er Mari Helen Varøy, mamma til Ola på fem måneder.

TESTPANEL: Mari Helen Varøy, Arne Alnæs og sønnen Ola har testet produkter for TV 2 hjelper deg. Foto: Pernille Dvergedal.
TESTPANEL: Mari Helen Varøy, Arne Alnæs og sønnen Ola har testet produkter for TV 2 hjelper deg. Foto: Pernille Dvergedal.

– Egentlig kan man jo ikke klage, fordi det er jo sånn det er å være småbarnsforeldre. Men jeg blir litt misunnelig på de som har babyer som sover hele natta, sier Varøy.

Hun har selv vurdert flere produkter, men er usikker på om det faktisk vil hjelpe og om det er verdt pengene.

Slik har vi testet

Produktene som er testet er Tyngdeposen babydeepsleep, den selvvuggende madrassen LullaMe og bamsen MyHummy som avgir hvit støy som skal være beroligende for babyen. Prisen strekker seg fra 470 kroner for MyHummy til nærmere 4000 kroner for madrassen.

Hvert produkt har en testperiode på to uker i hver familie, og søvnen loggføres. I tillegg har familiene vurdert brukervennlighet.

Sammen med TV 2 hjelper deg tester de to familiene tre produkter som skal hjelpe.

Tyngdeposen «Babydeepsleep», den selvvuggende madrassen «LullaMe» og bamsen «MyHummy», som avgir hvit støy som er lik den bakgrunnsstøyen som barnet hørte i sin mors mage. Prisen strekker seg fra 470 kroner for MyHummy til nærmere 4000 kroner for madrassen.

TESTPANEL 2: Hind Dakhil, Walid Baitam og datteren Jasmin har også testet produkter. Foto: Pernille Dvergedal.
TESTPANEL 2: Hind Dakhil, Walid Baitam og datteren Jasmin har også testet produkter. Foto: Pernille Dvergedal.

Hvert produkt testes i to uker, og søvnen loggføres nøye. I tillegg vurderer familiene brukervennlighet.

Slik skal babyen se ut når den sover

Både Tyngdeposen og MyHummy skal hjelpe, ifølge forskning det vises til på hjemmesidene. Søvnterapeut Caroline Lorentzen sier at det ikke nødevendigvis betyr at det fungerer.

– Jeg tenker ikke at de lyver. De har laget et produkt de tror på, og ønsker å hjelpe mange. Det er fint det, men det er jo salg, sier hun.

Hun driver nettsiden sovehjelp.no og gir råd til desperate foreldre.

Hun sier at både lyd og vekt kan være beroligende for babyer, men at det ikke nødvendigvis fungerer.

Før man går til innkjøp av et produkt, bør man imidlertid innføre gode søvnrutiner og sjekke at babyen ikke har noen fysiske plager.

– Et barn som sover godt ligger ofte med armene over hodet. Også lager de ingen lyd. Du må liksom ta hodet helt inntil for å høre at de puster. Og sånn skal det være. Men så er det mye annet som er greit og normalt også, men i prinsippet skal de ligge rolig og ha lukket munn og puste gjennom nesen, sier hun.

Skal du kjøpe et produkt anbefaler hun å starte så tidlig som mulig, og starte med det enkleste.

– Lyd er jo beroligende for mange barn. Hvis barnet er friskt og fint, så ville jeg startet med «white noise», sier hun.

Slik gikk det

Etter to måneder med testing har familiene kommet fram til en konklusjon. Dessverre har ingen av de funnet en mirakelkur.

– Det har ikke vært noe av det som har funket hundre prosent, sier Dakhil.

Tyngdeposen
Pris: 2178,-
Terningkast 4

TYNGDE: Tyngdeposen ser ut som en sovepose og har vekter på brystet. Armene kan også knappes inne i posen for å
TYNGDE: Tyngdeposen ser ut som en sovepose og har vekter på brystet. Armene kan også knappes inne i posen for å "svøpe" babyen. Foto: Babydeepsleep

Tyngdeposen skal være spesielt bra for urolige babyer og gir et lett trykk på brystet gjennom små vektkuler. Den kan brukes til barnet er rundt ett år, før man eventuelt må kjøpe en større versjon. Armene kan også lukkes inne i posen, slik at barnet svøpes.

Det startet bra. Ola sov natten gjennom for første gang på natt to med posen, men så snudde det.

– Vi tenkte at dette er løsningen på alle våre problemer. Og vi var liksom i den syvende himmel, sier Varøy.

Også for Jasmin hjalp den litt de første dagene.

– Men så ble det bare frustrasjon over den og grining hver gang vi satt den på igjen.

Begge babyene nektet å ha den på etter de første dagene, og sovnet raskt etter at posene ble tatt av. Familiene tror det kan skyldes at begge babyene har lært å snu seg rundt og dermed ikke likte å få begrenset bevegelsesfrihet. Likevel tror de den kan fungere for yngre babyer.

LullaMe
Pris: 3930,-
Terningkast 3

LULLAME: Madrass som består av en metallramme, med et nettinglaken over. Sengen styres med en fjernkontroll og sengen slutter automatisk å vugge når du løfter babyen opp. Foto: LullaMe
LULLAME: Madrass som består av en metallramme, med et nettinglaken over. Sengen styres med en fjernkontroll og sengen slutter automatisk å vugge når du løfter babyen opp. Foto: LullaMe

LullaMe er det delte meninger om. Den består av en nettingmadrass som dras over en metallramme og plasseres i sprinkelsenga. Med en fjernkontroll kan du stille inn vuggefart og madrassen beveger babyen rolig opp og ned. Maksvekt for vuggefunksjon er 10 kilo, men madrassen kan brukes som en vanlig madrass etter dette. Det anbefales å svøpe barnet, og på nettsidene står det at den er aller best for nyfødte. Det er noe mekanisk støy fra vuggingen, men dette kan forøvrig også virke søvndyssende.

For Jasmin har den hjulpet litt på kveld og på dagtid. For Ola har den ikke fungert i det hele tatt.

– Før pleide Jasmin å sove kanskje en halvtime på dagtid, men med senga så opplevde jeg at hun kunne sove en til to timer.

Hun våknet også mindre på kveld fram til klokken tolv, da hun er vant til å samsove med mor.

– Men det er ikke sånn at jeg får henne til å sovne i den, sier Dakhil.

LullaMe er i tillegg dyr og vanskelig å ta med seg. Men den får pluss for nettingmadrassen, som gjør at babyen har frie luftveier, selv om den skulle legge seg på magen.

MYHUMMY: Bamsen avgir hvit støy og man kan velge mellom konstant lyd eller at bamsen skrur seg på hver gang babyen våkner. Foto: MyHummy
MYHUMMY: Bamsen avgir hvit støy og man kan velge mellom konstant lyd eller at bamsen skrur seg på hver gang babyen våkner. Foto: MyHummy

MyHummy
Pris fra 470,-
Terningkast 5

MyHummy er en bamse som kommer i flere størrelser og versjoner. Versjonen TV 2 hjelper deg har testet kan fjernstyres med mobilen og brukes som babycall, når «hvit støy»-funksjonen ikke brukes. Sistnevnte er ikke testet.

Bamsen avgir hvit støy og man kan velge mellom fem ulike lyder, deriblant hjerteslag og regn. Bamsen er lett å ta med seg og enkel i bruk. Man kan stille inn bamsen til å gi kontant støy eller slå seg på hver gang babyen våkner og lager lyd.

Bamsen har hatt litt effekt for begge familier.

– Den har jo hatt effekt, ved at jeg føler at hun har sovet litt dypere søvn og ikke våkner så lett. Men den har hatt mer effekt på luren på dagtid, sier Dakhil.

På kveld har den av og til fungert og av og til ikke. For Ola tok den imidlertid knekken på alle oppvåkninger tidlig på kvelden.

Men det er en ting man bør tenke gjennom, mener Dakhil:

– Nå samsover vi, så jeg kjenner jo på at det har vært litt frustrasjon for min del. For jeg syns det har vært litt slitsomt med den lyden i bakgrunnen, sier hun.

MyHummy er likevel den testerne samlet liker best. Og som har hatt mest effekt for begge familiene. Den er også enkel i bruk og lett å ta med seg.

– Jeg ville anbefalt den. Også ikke er den så dyr heller. Og det er en positiv ting, sier Varøy.