LOVE ISLAND:

Love Island-Ali (28) om den dramatiske flukten til Norge

Buenos Aires, Argentina (TV 2): Ali Esmael var seks år da han og familien måtte flykte fra Saddam Husseins regime i Irak.

– Jeg husker at jeg var den første til å sette meg på den hesten og bare stikke av gårde. Det synes jo jeg var utrolig gøy, men jeg skjønte ikke hvor alvorlig det var.

Slik begynner Ali Esmael (28) å fortelle om hvordan han som seksåring oppfattet familiens flukt fra Irak til Norge.

22 år senere har han akkurat ankommet Argentina – klar for å delta i datingprogrammet Love Island på TV 2 og forhåpentligvis finne kjærligheten.

Se videointervjuet med Ali øverst i saken.

Kontrasten til historien han skal fortelle er stor.

VIL FINNE KJÆRLIGHETEN: Ali Esmael var en av de første deltakerne som flyttet inn i Love Island-villaen i Argentina. Foto: Marit Grøtte / TV 2
VIL FINNE KJÆRLIGHETEN: Ali Esmael var en av de første deltakerne som flyttet inn i Love Island-villaen i Argentina. Foto: Marit Grøtte / TV 2

Flyktet på hest

Ifølge Ali ønsket ikke faren hans å være en del av Iraks militære styrker under Saddam Husseins regime lenger, noe som på den tiden var uforenlig med å bli værende i landet.

– Pappa var ganske høyt oppe i militæret, og du kunne liksom ikke slutte der da Saddam styrte. Så da var det enten eller, og vi valgte å dra, forteller han.

Derfra startet Ali og foreldrenes tre år lange reise til et nytt liv i Norge.

Første steg var å ta seg over grenseovergangene fra Irak uten å bli oppdaget. Ettersom fly- og biltransport da var utelukket, ble første etappe over fjellet unnagjort på hesteryggen – til en seksårings store begeistring.

– Jeg var jo liten, og trodde vi bare skulle ut på eventyr. Hadde vi blitt oppdaget, ville det vært en annen sak, sier Ali.

Ble ranet

Til tross for hans unge alder på det tidspunktet, husker Ali også alvoret i det hele. Særlig én episode har brent seg fast i hukommelsen.

– Vi måtte jo gjemme oss hos noen familier underveis. Selv om vi betalte dem for det, var det faktisk en familie som ranet oss for pengene vi hadde og i tillegg krevde mer da vi skulle dra, begynner Ali.

– Da husker jeg – og det gjør vondt den dag i dag – at mamma måtte gi fra seg gifteringen for å dekke det, slik at de ikke tilkalte politiet. For da hadde løpet vært kjørt, sier han.

Fra Tyrkia til Risør

Etter den strabasiøse reisen fra Irak, bodde familien to år i Tyrkia før de ankom Risør kommune i Agder i år 2000.

– Jeg husker at det var én annen utenlandsk familie der på den tiden. En somalisk familie. Ellers var det et veldig norsk miljø å havne i. De jeg gikk i klasse med, hadde nesten ikke sett en utlending før, erindrer Ali før han legger til:

– Det første året var nok litt tøft. De var ikke helt kjent med min befolkning. Men andre året gikk veldig greit. Da hadde jeg lært meg norsk og spilte fotball med de kule gutta på skolen, sier Ali og smiler.

Takker foreldrene

I dag er Ali evig takknemlig for alt foreldrene gikk gjennom og ofret for at han skulle få en trygg og fri oppvekst i Norge. To tatoveringer på brystet sørger for å minne ham på det hver eneste dag.

– Det står Lamia og Esmael. Mamma og pappa. Også er det mamma som har tegnet den da, så det gir meg enda mer. De likte ikke så godt at jeg skulle ta tatovering, men da jeg sa hva det var, så var det greit, Ali.

Av Alis slektninger er det bare han, foreldrene og de tre søstrene hans som bor i Norge. 28-åringen har foreløpig ikke vært tilbake i hjemlandet etter at familien flyktet, men han har et håp om å kunne gjøre det på sikt.

– Jeg har jo en hel slekt der ennå, så jeg har veldig lyst til å besøke dem igjen. Selv om jeg var liten, så husker jeg noen av dem, så det hadde vært gøy. Men jeg må vente litt på tryggere omgivelser, avslutter han.

Se Love Island søndag til torsdag kl. 15.30TV 2 Sumo. Programmet sendes også på TV 2 Livsstil kl. 21.30 og på TV 2 kl. 22.45.