Havnet i rullestol – nå vil Mia (21) bli Norges nye idol

Mia Larsen Sveberg (21) overbeviste dommerne under audition i Trondheim.

I fredagens Idol-sending holdes det audition i Trondheim. Mange håpefulle hadde tatt turen for å overbevise dommerne, men nivået var høyt og dommerne strenge.

En av de få som likevel klarte å få tak i en billett videre i konkurransen var 21 år gamle Mia Larsen Sveberg fra Verdal.

Med sin egenkomponerte låt og vakre stemme var ikke dommerne i tvil om å sende Verdalingen videre i konkurransen.

– Jeg ble ganske overrasket, for det var veldig vanskelig å skjønne på dommerne underveis hvordan det egentlig gikk, sier 21-åringen og legger til:

– Derfor var det jo kjempegøy å få bekreftelse på at de likte det jeg hadde å fremføre!

Rullestolen åpnet muligheter

Den tøffe jenta er usedvanlig positiv selv om hun har en ekstra utfordring.

Som 17-åring havnet hun nemlig i rullestol på grunn av en kronisk ledd-sykdom, og måtte dermed legge alle sine idretts- og dansehobbyer på hylla.

AKTIV BARNDOM: I album kan man se at Sveberg var en svært aktiv jente som drev med all slags idrett som barn. Foto: TV 2.
AKTIV BARNDOM: I album kan man se at Sveberg var en svært aktiv jente som drev med all slags idrett som barn. Foto: TV 2.

En slik beskjed kunne raskt ødelagt drømmen om en musikkarriere. For Sveberg ble det derimot ikke slik.

– Det var helt motsatt egentlig, det var da jeg fikk opp øynene for å synge selv og skrive egen musikk. Når jeg måtte være i mindre aktivitet brukte jeg mer tid ved pianoet, for jeg følte ikke jeg kunne uttrykke meg med ord men klarte det gjennom musikken, sier trønderen.

Vil vise folk

Noen sang-konkurranse hadde hun aldri tenkt å melde seg på, før hun til slutt ble overbevist av venner og familie. Nå har hun klare mål for deltakelsen.

OVERBEVISTE: Sveberg vil vise at hun kan bli artist selv om hun sitter i rullestol. Her overbeviser hun dommerne på audition i Trondheim. Foto: TV 2.
OVERBEVISTE: Sveberg vil vise at hun kan bli artist selv om hun sitter i rullestol. Her overbeviser hun dommerne på audition i Trondheim. Foto: TV 2.

– Det er å få litt tilbakemeldinger på sangstemmen min, men også for å vise frem at vi med funksjonshemminger er lik som andre. At selv om kroppsfunksjonen ikke fungerer like bra, så har vi jo en stemme og er som alle andre ungdommer, sier Sveberg.

21-åringen påpeker at hun bare har sett «folk på to bein», uten funksjonshemminger på audition. Nå håper hun å kunne inspirere andre til å tørre å delta på lignende konkurranser.

Kjørte nesten over forbilde

Sveberg avslører at hun er stor fan av den nordnorske artisten Pål Moddi Knutsen (32). Av han får hun inspirasjon til alt fra musikken og personligheten til klær og hårfrisyre.

Første gang hun la merke til han var på Lindmo, hvor han kom gående uten sokker. Siden har hun møtt han to ganger og var også nær ved å kjøre over han med rullestolen.

– Jeg var på Trondheim Calling, og det var veldig trangt så jeg kikket ned for å ikke trille over folk. Plutselig holdt jeg likevel på å trille over en som gikk barføtt. Da skjønte jeg hvem han var og kikket opp, sier 21-åringen.

Skummelt

Den positive verdalingen gleder seg mest til neste runde i konkurransen, som er den såkalte «bootcampen».

Her skal de drøyt 100 deltakerne fra audition-rundene møtes i fire dager og kjempe seg gjennom ulike musikalske utfordringer. Til slutt vil dommerne velge ut ti deltakere som dermed får gå videre til de direktesendte sendingene. Det har hun blandede følelser for.

– Det blir spennende, men også litt annerledes siden man får møte de andre. Det blir skummelt å høre de andre og jeg er kanskje litt redd for å føle at man ikke er like flink, forteller hun.

Uansett hvordan det går i konkurransen er drømmen klar.

– Det er å kunne leve av musikken, men også å bruke musikken til å være en forkjemper for at vi med funksjonshemminger skal bli likestilt, sier 21-åringen.

Se Idol fredager klokken 20:00 eller når du vil på TV 2 Sumo.