Beregn ca 250 g høns pr person. Høne kan byttes ut med en stor kylling, eller lår- og bryststykker av kylling. Disse trenger kortere trekketid enn en hel høne (40-50 min avhengig av størrelsen på stykkene).

Du trenger:

• 1 høne
• vann til koking
• 1 1/2 ts salt
• hel pepper
• 1 laurbærblad
• 2 sjalottløk delt i båter
• 3 gulrøtter
• 2 persillerøtter eller 2-3 skiver sellerirot
• 1 blomkål eller brokkoli
• 1 liten purre eller 3-4 vårløk

Saus:
• ca 8 dl kraft
• 3 ss mykt smør
• 4 ss hvetemel
• 1 dl matfløte
• 1-2 ts karri
• salt, pepper
• frisk eller tørket dill, gressløk og persille

Frossen høne tines best i kjøleskapet natten over.

Hønen kan kokes hel og deles i stykningsdeler etter trekking 2–2 ½ timer, trekketid er avhengig av størrelsen på hønen. Når lårbenet eller vingebenet løsner lett er kjøttet mørt og fint.

Slik gjør du:

Legg opptint høne i en kjele og tilsett vann til det dekker hønen. Kok opp og skum. Tilsett salt, pepper, laurbærblad og sjalottløk delt i to. Kok opp og la kjøttet trekke ved 80°C i 2-2 ½ time.

Rens grønnsakene og del i mindre biter og la dem koke med kjøttet de siste 10-20 min. Blomkål/brokkoli og purre trenger kortere trekketid enn gulrøtter og sellerirot. Grønnsakene kokes knapt møre.

Sausen lages i en egen gryte. Sil opp ca. 8 dl kraft. Rør sammen mykt smør og hvetemel og visp denne blandingen inn i den kokende kraften. Tilsett matfløte, kok opp og la sausen trekke 8-10 min. Smak til med karri, salt, pepper og urtegrønt.

Ta opp hønsebitene, rens og del i serveringsstykker. Hell den varme sausen over kjøtt og grønnsaker ved servering.

Tips: Rester av hønsekjøtt og kraft kan brukes i en suppe eller i en salat.

Avkjølt hønsekjøtt og kraft er fint å fryse. Frys hver for seg, det gjør det enklere å bruke senere til salater eller supper.

Et godt tips er å koke inn hønsekraften til den får en konsentrert smak, kok uten lokk og kok inn til ca ½ mengde. Fin å bruke til sauser og supper.