KOSTBART: Kanadierne frykter det blir dyrt for skattebetalerne når Meghan og Harry flytter til landet. Statsminister Justin Trudeau sier planen enda ikke er klar.
KOSTBART: Kanadierne frykter det blir dyrt for skattebetalerne når Meghan og Harry flytter til landet. Statsminister Justin Trudeau sier planen enda ikke er klar. Foto: Dave Chan / AFP

Dette sier Trudeau om Canada-planene til Meghan og Harry

Mandag godtok dronning Elizabeth Meghan og Harrys flytteplaner. Den kanadiske statsministeren har derimot ikke blitt involvert i prosessen.

Mandag innkalte dronning Elizabeth til et hastemøte med familien for å diskutere Meghan og Harrys fremtidsplaner.

Hertugparet skal trekke seg tilbake fra de fremste rekker, skal jobbe mot å bli økonomisk uavhengige og dele tiden sin mellom Storbritannia og Canada.

Dronningen uttalte mandag at hun godtok Harry og Meghans flytteplaner. Justin Trudeau forteller derimot at de kanadiske myndighetene ikke har blitt involvert i noe som kan bli en kostbar affære.

– De fleste kanadiere er veldig positive til å ha kongelige boende hos oss, men det er fortsatt en del diskusjoner å ha, sier statsministeren til det kanadiske nyhetsbyrået Global News.

Krever sikkerhet

Trudeau sier Canada støtter Meghan og Harry, men at de også vil bære et ansvar om de flytter til landet.

Et viktig spørsmål er hvem som skal dekke kostnadene for sikkerheten hertugparet vil kreve. Både Harry og Meghan er regnet som «internasjonalt beskyttede personer», og krever derfor konstant væpnet sikkerhet fra Metropolitan Police.

– Vi må se på hvilke kostnader som er involvert. Vi vet fortsatt ikke hva den endelige avgjørelsen vil bli, sier han.

Statsministeren sier det fortsatt er en del samtaler som må til mellom den britiske kongelige familien og hertugparet før Canada kan ta stilling til spørsmålet.

Samtaleemne på toppmøte

Ifølge Global News har sikkerhetseksperter i landet uttrykt bekymring for at Meghan, Harry og sønnen Archies sikkerhet vil koste skattebetalerne dyrt.

– Hvem skal betale for det? Jeg har ikke tenkt mye på det, men jeg er sikker på at folk jobber med det, og jeg vil ha flere tanker om det hvis de flytter hit, sier British Columbias førsteminister John Horgan nyhetsbyrået..

Trudeau og regjeringssjefen var i et felles møte mandag, og sistnevnte fortalte at hertugparets flytteplaner var et samtaleemne under møtet.

Skryter av mediene

Horgan la også til at den kanadiske befolkningen og mediene burde klappe seg selv på skulderen over at de ikke fotfulgte hertugparet mens de var i landet.

Det står i sterk kontrast til hvordan britiske medier har håndtert nyheten. Senest mandag gikk prins Harry og prins William sammen ut for å slå tilbake mot det de kaller falske rykter i britisk media.

– Til tross for klare benektelser, var det en falsk historie i en britisk avis i dag som spekulerte i forholdet mellom hertugen av Sussex og hertugen av Cambridge, sa en talsperson for de to brødrene mandag.

– For brødre som bryr seg så mye om problemene rundt mental helse, er bruken av inflammatorisk språk på denne måten krenkende og potensielt skadelig.

Prins Harry har i mange år hatt et anstrengt forhold til mediene, og en av årsakene er hvordan hans kjærester har blitt forfulgt av pressen. Hertuginne Meghan har selv følt det på kroppen.

– Komplekse saker

Et krisemøte som den britiske kongefamilien hadde mandag på Sandringham slott, tolkes som tegn på at dronningen ønsker å ha kontroll på utfallet av Harry og Meghans ønske om å trekke seg tilbake som medlemmer i fremste rekke av kongefamilien.

FØRSTE REKKE: I 2018 var Dronningen og hertugparet sammen for å feire hundreårsjubileumet for det kongelige britiske luftforsvaret. Slike arrangementer ønsker ikke lenger Meghan og Harry å delta på.
FØRSTE REKKE: I 2018 var Dronningen og hertugparet sammen for å feire hundreårsjubileumet for det kongelige britiske luftforsvaret. Slike arrangementer ønsker ikke lenger Meghan og Harry å delta på. Foto: Tolga Akmen / AFP

I en uttalelse fra dronning Elizabeth mandag kveld heter det at det vil bli en overgangsperiode hvor de to vil bo delvis i Canada og delvis i Storbritannia.

– Dette er komplekse saker som min familie må løse, og noe mer arbeid gjenstår. Men jeg har bedt om at de endelige avgjørelsene blir tatt de neste dagene, sier Elizabeth.

Hertugparet ønsker å jobbe for å bli økonomisk uavhengige og dele tiden sin mellom Storbritannia og Nord-Amerika.

– Harry og Meghan har gjort det klart at de ikke ønsker å være avhengige av offentlige midler i sine nye liv, heter det i uttalelsen fra dronning Elizabeth mandag.

I uttalelsen sier dronningen også at hun helst hadde sett at Harry og Meghan fortsatte som fullverdige medlemmer av kongefamilien, men at hun forstår dem.

– Vi respekterer deres ønsker om et mer selvstendig liv, heter det i uttalelsen.