proteinsjokolade får slakt:

– Mye fett og lite protein

Matkontrollen (TV 2): Snickers og Japp har begge kommet med protein-utgaver. Særlig én av disse vekker oppsikt med mye fett og lite protein.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det dukker stadig opp nye produkter som er tilsatt protein. Både Japp og Snickers har hengt seg på trenden, og du får nå kjøpt proteinutgavene av de kjente sjokoladene i dagligvarebutikkene. Matkontrollen har sett nærmere på hva de inneholder.

Se Matkontrollen gratis på TV 2 Sumo nå

– Ikke noe slankebar

Silje Bjørnstad er ernæringsrådgiver, personlig trener og helsejournalist i blant annet Shape Up og VG Vektklubb. Hun har sett nærmere på innholdet i Japp Protein og Snickers Protein.

Silje Bjørnstad har sett på næringsinnholdet i proteinsjokoladene. Foto: Privat
Silje Bjørnstad har sett på næringsinnholdet i proteinsjokoladene. Foto: Privat

– Hvis vi ser på kaloriinnholdet her så inneholder en Japp Proteinbar hele 249 kalorier, og det er jo relativt høyt i forhold til å være en generell proteinbar. Det er ikke noe slankebar vi snakker om her, sier Bjørnstad til Matkontrollen.

– Mer fett

Bjørnstad har sammenlignet innholdet i proteinsjokoladene opp mot originalutgavene, og hun er spesielt overrasket over innholdet av fett i Japp Protein.

– Her finner vi 13 gram fett, hvorav 9 gram er mettede fettsyrer, noe vi vet vi bør begrense inntaket av, sier Bjørnstad.

Til sammenligning er det 6,4 gram fett, hvorav 3,7 gram er mettet fett, i en porsjon vanlig Japp.

– Så her finner du faktisk mer fett i proteinsjokoladen enn i den tradisjonelle sjokoladevarianten, sier Bjørnstad.

– Vi er tydelige i markedsføringen vår

Både Snickers Protein og Japp Protein har et høyere innhold av protein enn de vanlige sjokoladevariantene. Likevel mener Bjørnstad at proteininnholdet i Japp Protein, som er på 12 gram, ikke er noe å skryte av.

Jan Ottesen, talsmann for Mondalez International Norge, sier til Matkontrollen at Japp Protein er et tilbud til forbrukere med en aktiv livsstil som ønsker en sjokoladebar med litt mer protein og mindre sukker.

– Sjokoladen inneholder mindre protein enn rene proteinbarer, fordi det først og fremst er en sjokolade. Den er derfor plassert sammen med annen sjokolade og ikke helsekostprodukter, sier Ottesen.

Han sier videre at Japp Protein tydelig er merket med «protein» slik at forbrukere enkelt kan velge mellom denne og vanlig sjokolade.

– Kan være gunstig

Bjørnstad forklarer at Snickers Protein inneholder mer protein enn vanlig Snickers, og mer enn det man finner i Japp Protein. Hun sier at ekstra protein kan være gunstig.

– Man vet at protein er med på å gi en bedre og mer langvarig metthetsfølelse og et mer stabilt blodsukker, samtidig som den har et lavere sukkerinnhold, sier Bjørnstad.

Hun sier at proteinsjokolade kan være et godt alternativ til sjokolade for de som ønsker å få følelsen av at man spiser en sunnere sjokolade, men at dette også kommer an på mengden man spiser og hyppigheten.

– Hvis man for eksempel spiser sjokolade en relativt sjelden gang og synes at sjokoladevarianten smaker best, så velg heller den, sier Bjørnstad.

– Kan nytes i begrenset mengde

– Snickers proteinbarer, med 18 gram protein, er et velsmakende alternativ etter trening, sier Laura Brown, informasjonsdirektør i Mars.

Brown sier videre at barene består av 200 kalorier, og inneholder mindre sukker enn deres vanlige Sncikersbarer.

– Vi er tydelige i markedsføringen vår om at våre godteriprodukter kan nytes i begrenset mengde, som en del av et balansert kosthold og livsstil, sier Brown.

Næringsinnhold vanlig Snickers*

Energi: 759 kJ/181 kcal

Fett: 8,5 g

Hvorav mettet fett: 3 g

Karbohydrat: 23 g

Hvorav sukkerarter: 19 g

Protein: 3,2 g

Salt: 0,22 g

*Næringsinnhold baseres på en porsjon Snickers (37,5 gram).

Næringsinnhold Snickers Protein*:

Energi: 835 kJ/199 kcal

Fett: 7,1 g

Hvorav mettet fett: 2,7 g

Karbohydrat: 18,4 g

Hvorav sukkerarter: 9,5 g

Protein: 18,2 g

Salt: 0,17 g

*Næringsinnhold baseres på en bar Snickers Protein (51 gram).

Næringsinnhold vanlig Japp*

Energi: 769 kJ/183 kcal

Fett: 6,4 g

Hvorav mettet fett: 3,7 g

Karbohydrat: 30 g

Hvorav sukkerarter: 22 g

Kostfiber: 0,5 g

Protein: 1,4 g

Salt: 0,07 g

*Næringsinnhold baseres på en porsjon Japp (41 gram).

Næringsinnhold Japp Protein*

Energi: 1876 kJ/249 kcal

Fett: 13 g

Hvorav mettet fett: 9 g

Karbohydrat: 20 g

Hvorav sukkerarter: 17 g

Kostfiber: 0,6 g

Protein: 12 g

Salt: 0,11 g

*Næringsinnhold baseres på en bar Japp Protein (49 gram).