Arendal 20191205. 
Kronprins Haakon besøkte Arendal torsdag under frivillighetens dag.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

KRisemøte mandag:

– Jeg tenker at alle skal puste litt med magen

De to britiske prinsene har i fellesskap gått ut mot falske nyheter under Dronningens krisemøte mandag, og Kronprins Haakon ber alle om å puste litt med magen.

Dronning Elizabeth skal mandag ha en alvorsprat med familien på Sandringham for å snakke om prins Harry og hertuginne Meghans roller i kongefamilien framover.

Forrige uke kom sjokkbeskjeden fra hertugparet at de ønsker å tre tilbake fra de fremste rekker i det britiske kongehuset og bli økonomisk uavhengige.

De siste fem dagene har det stormet rundt paret, og også vår egen Kronprins Haakon er på banen og kommenterer hendelsene i Storbritannia.

– Jeg tenker at alle skal puste litt med magen, og så kommer de helt sikkert til å finne en god løsning på det, sier kronprins Haakon mandag ettermiddag.

– Potensielt skadelig

Britiske medier har vært nådeløse mot både Meghan og Harry. Flere av nyhetene er rapportert fra det de lokale mediene kaller anonyme kilder i slottet, eller nære venner av hertugparet.

For prins Harry, som lenge har vært kritisk til de tabloide mediene, har et av ryktene gått for langt. Nå har han og prins William sammen gått ut mot mediene.

– Til tross for klare benektelser, var det en falsk historie i en britisk avis i dag som spekulerte i forholdet mellom hertugen av Sussex og hertugen av Cambridge, sier en talsperson for de to brødrene mandag.

– For brødre som bryr seg så mye om problemene rundt mental helse, er bruken av inflammatorisk språk på denne måten krenkende og potensielt skadelig.

De sier ikke hvilken avis de refererer til, men The Times hadde mandag morgen et oppslag som handler om at prins William har mobbet prins Harry ut av den kongelige familien.

I artikkelen til The Times stod det i tillegg at prins William ikke har tatt Meghan godt i mot.

SANDRINGHAM: Det er mye spenning rundt dronningens møte, og britisk media stod klar tidlig mandag morgen.
SANDRINGHAM: Det er mye spenning rundt dronningens møte, og britisk media stod klar tidlig mandag morgen. Foto: Frank Augstein / AP

Truer med TV-intervju

Før krisemøtet mandag oppfordret journalist og nær venn av prins Harry, Tom Bradby, det britiske kongehuset til å gjøre det enkelt for hertugparet. Han er ifølge britiske medier en uoffisiell talsperson for Meghan og Harry.

Han uttalte på ITV søndag kveld at Meghan og Harry planlegger å utføre et svært avslørende TV-intervju dersom de ikke får det slik de vil.

– De må få til en fornuftig avtale. Gi dem friheten de ønsker, rollen de ønsker i den kongelige familien, og samtidig sørg for at britiske skattebetalere ikke føler seg lurt, sa Bradby på ITV.

Til The Sunday Times forteller journalisten at han ikke vet hva Meghan og Harry vil si i intervjuet, men at han har en idè.

– Jeg har en anelse om hva som kan sendes i et fullstendig, ikke-hold-tilbake, sittende intervju. Og jeg tror ikke det vil være pent, sa Bradby.

Den kongelige familien har ikke satt noen tidsfrist for mandagens møte, men det skal være et felles ønske om å finne en løsning iløpet av dagen.

Kan ta tid

Kongehusekspert Rhiannon Mills i Sky News sier dronningen ønsker en løsning så raskt som mulig, men at det kan være vanskelig med et så komplisert problem.

– Det er en enighet om at enhver beslutning vil ta tid å implementere. Med andre ord, vi vil nok få høre om potensielle videre steg på mandag, men jeg mistenker at det vil ta tid før man har en endelig plan. Det er så mye som står på spill, sier Mills.

Ifølge avisen ønsker derimot dronningen at planen videre skal være klar om noen dager.

Lukkede dører

Møtet tolkes som tegn på at dronningen ønsker å ha kontroll på utfallet av Harry og Meghans ønske om å trekke seg tilbake som medlemmer i fremste rekke av kongefamilien, jobbe for å bli økonomisk uavhengige og dele tiden sin mellom Storbritannia og Nord-Amerika.

Det er forventet at dronning Elizabeth, prins Charles, prins William, prins Harry og hertuginne Meghan vil være tilstede under møtet. Sistnevnte vil være tilstede over telefon, ettersom hun befinner seg i Canada med sønnen Archie.

Media har blitt informert om krisemøtet mandag, noe som er svært sjeldent. Det vil likevel foregå bak lukkede dører.

Den kongelige familien er vant til å møtes på slottet Sandringham langs kysten av Norfolk nordvest for London, men vanligvis i mer hyggelige omstendigheter. Godset brukes eksempelvis i juletider, hvor hele familien møtes for å feire høytiden.

Flere spørsmål

Blant spørsmålene som trenger å besvares, er hvem som skal betale for parets skattefinansierte sikkerhetsvakter, hva slags type inntektsbringende arbeid de kan påta seg og hva slags skattekonsekvenser det vil få å flytte til Canada eller USA.

Det skal også være et ønske om å reparere de såre følelsene som har oppstått i kongefamilien de siste dagene.

Prins Harry skal ha uttalt at han og prins William er «to separate enheter» etter nyheten så dagens lys onsdag, mens dronning Elizabeth skal være såret.

Raser mot hertugparet

Respekten for monarkiet og Dronningen står sterkt i Storbritannia og mange er misfornøyde med hertugparets kunngjøring, blant annet fordi det skal ha såret Dronningen.

TV-programlederen og journalisten Piers Morgan er kjent for å ikke legge noe imellom når han deler sine meninger, og er en av dem som har rettet sterk kritikk mot hertugparet på sin Twitter-profil.

På grunn av dette har han selv mottatt kritikk fra media for sine uttalelser, og delte søndag ettermiddag et innlegg hvor han truer med å forlate landet hvis ikke kritikken stopper.

«Jeg er veldig opprørt over all kritikk jeg får fra illiberale liberale journalister om mine tanker rundt Meghan og Harry. Det er kjønnsdiskriminerende og rasistisk. Så vær så snill og slutt med det, mobbere – ellers blir jeg tvunget til å forlate landet!»