FAMILIE: Hertuginne Meghan har fått mye tyn de siste to dagene.
FAMILIE: Hertuginne Meghan har fått mye tyn de siste to dagene. Foto: Phil Noble / AP

Derfor er britene rasende på Meghan og Harry

Kritikken har haglet mot Meghan og Harry siden onsdag, og utenfra kan kanskje det britiske sinnet virke uberettiget. – Det er respektløst mot dronningen, sier hoffreporter.

Prins Harry og hertuginne Meghan annonserte onsdag at de vil trekke seg tilbake fra rollen som «senior kongelige», og jobbe for å bli økonomisk uavhengige.

I kjølvannet av det britene kaller «Megxit», har flere vært både irriterte og sinte over Meghan og Harrys avgjørelse.

– Jeg har full forståelse for at prins Harry og hertuginne Meghan ønsker å forme sitt eget liv, men jeg reagerer på at dronningen ikke var informert. Det syns jeg er hårreisende, og det virker som en slags protest fra paret som jeg ikke syns noe særlig om, sier Se & Hørs hoffreporter Caroline Vagle.

Ifølge The New York Times følte paret seg tvunget til å komme med uttalelsen tidligere enn planlagt, da de fikk nyss i at The Sun, en britisk tabloid, forberedte en sak rundt den interne diskusjonen i kongehuset om deres fremtid.

– Respektløst

Vagle mener det ikke var spesielt overraskende at paret valgte å gå sin egen vei, etter de flere ganger har signalisert at de ikke er helt tilpass i rollen sin.

– Det er måten de har gjort det på som er så sjokkerende, og at de har gått utenom prins Charles og dronningen. Det skaper grobunn for mange rykter, mener hun.

BBC og flere andre britiske medier skriver at den britiske kongefamilien er såret etter å ha hørt nyheten. Om de er såret over at de ikke var inkludert i den store avgjørelsen, eller av avgjørelsen i seg selv, er ikke klart.

– Britene har en enorm respekt for dronningen sin, og nå setter Meghan og Harry henne i et dårlig lys, sier Vagle.

– Folk føler at det er respektløst mot dronningen, fortsetter hun.

Viktig for britene

Ifølge både Vagle og historiker og forfatter Trond Norén Isaksen, har prins Charles hintet til et ønske om å gjøre den britiske kongefamilien mindre.

– Selv om prins Charles har snakket om det, så er det ikke nødvendigvis sin egen sønn han har ment. Og jeg tror de hadde fått mer forståelse rundt valget om de hadde gjort det på en annen måte, sier Vagle.

Dronning Elizabeth har regjert i 68 år og har lenge vært monarken i den store britiske kongefamilien. For Vagle er det ingen tvil om at monarkiet er viktig for britene, og at den britiske kongefamilien også får mye oppmerksomhet verden over.

– Dronningen har en veldig høy stjerne hos det britiske folk. Når noen begynner å rokke ved kongelig etikette, så er det mange som finner det vanskelig, sier hoffreporteren.

MADAME TUSSAUDS: Tidligere sto voksfigurene av hertugparet side om side med prins William og hertuginne Kate av Cambridge, samt dronning Elizabeth og hennes ektemann prins Philip ved museet Madam Tussauds i London.
MADAME TUSSAUDS: Tidligere sto voksfigurene av hertugparet side om side med prins William og hertuginne Kate av Cambridge, samt dronning Elizabeth og hennes ektemann prins Philip ved museet Madam Tussauds i London. Foto: Victoria Jones / AP
TOMT: Museet reagerte derimot raskt da nyheten om Harry og Meghan ble kjent. .
TOMT: Museet reagerte derimot raskt da nyheten om Harry og Meghan ble kjent. . Foto: Victoria Jones / AP
FLYTTET: Voksfigurene av hertugparet er nå flyttet til et annet sted.
FLYTTET: Voksfigurene av hertugparet er nå flyttet til et annet sted. Foto: Victoria Jones / AP

– Ingen naturlig forklaring

Flere mener en av årsakene til parets avgjørelse er Harrys mangeårige frustrasjon over britisk presse, samt at Meghan har fått mye negativ medieomtale.

– Mange legger skylden på Meghan. Men vi må huske at prins Harry har hatt et vanskelig forhold til pressen og sin egen rolle lenge før han traff henne. Jeg tenker dette er noe de er blitt enige om sammen, sier Vagle.

Dette underbygges også ved at hertugparet som en del av beslutningen om å trekke seg fra det britiske kongehuset, bestemte seg for at de ikke lenger skal være en del av det såkalte «Royal Rota»-systemet.

Systemet ble opprettet for over 40 år siden, og gir britiske medier eksklusiv tilgang til de offisielle engasjementene til medlemmer av kongefamilien.

Fra nå av vil Meghan og Harry kun ta kontakt med medier som de selv stoler på.

– Jeg kan ikke se noen naturlig forklaring på at de valgte å gjøre det sånn. Hvis det stemmer at The Sun hadde en sak på gang, så hadde de likevel rukket å snakke med dronningen eller prins Charles før de gikk offentlig. Det bygger veldig opp under ryktene om at det har vært konflikter i familien, mener Vagle.

Økonomisk forvirring

I tillegg til kritikken rundt måten ekteparet annonserte nyheten på, har flere spørsmål rundt hvordan de skal dra denne planen i land.

Paret har nemlig annonsert at de ønsker å bli økonomisk uavhengige, samtidig som de fortsatt ønsker å bo i Frogmore Castle. For kun ni måneder siden ble boligen pusset opp for 2,4 millioner pund, som tilsvarer nær 28 millioner norske kroner av det kongelige fondet.

I tillegg er både Harry og Meghan er regnet som «internasjonalt beskyttede personer», og krever derfor konstant væpnet sikkerhet fra Metropolitan Police. Hertugen og prinsen har sagt at denne ordningen vil fortsette.

– Jeg er veldig spent på hvordan de skal få dette til. Generelt er det tydelig at de la ut denne beskjeden altfor fort uten at noen ting var avklart, sier Vagle.

– Mangel på selvinnsikt

Da ekteparet giftet seg hadde Meghan trolig en betydelig formue etter sin karriere som skuespiller, men inntektene fra dette stoppet da hun ble en del av den kongelige familien.

Prins Harry har allerede mottatt arv på omtrent 100 millioner kroner etter sin mor Diana, og har fått forskudd på arv fra sin bestemor dronning Elizabeth.

Selv har hertugparet uttalt at de enda ikke er økonomisk uavhengige.

– Å antyde at de ikke allerede er økonomisk uavhengige gir en følelse av berettigelse og mangel på selvinnsikt som er vanlig blant kongelige, sier en talsmann for Republic til Sky News.

Caroline Vagle tror de vil klare seg økonomisk på grunn av markedsverdien deres som par, men at de muligens ikke blir så selvstendige som de hadde håpet.

– Det er ingen tvil om at statusen deres vil legge begrensninger på hva de kan jobbe med. Det vil ihvertfall skape mye oppmerksomhet uansett hva de gjør.

Hertuginne Meghan har nå reist tilbake til Canada for å være med sønnen Archie, mens prins Harry har blitt igjen i Storbritannia.