STORBRITANNIA: Dronning Elizabeth skal ikke ha visst om Meghan og Harrys plan om å tre tilbake.
STORBRITANNIA: Dronning Elizabeth skal ikke ha visst om Meghan og Harrys plan om å tre tilbake. Foto: Matt Dunham / AP Photo

BBC: Kongefamilien «såret» over at Meghan og Harry trekker seg tilbake

Ifølge flere britiske medier fikk dronning Elizabeth nyheten om prins Harry og hertuginne Meghan samtidig som resten av verden.

Onsdag kveld kom nyheten om at prins Harry og hertuginne Meghan trekker seg fra fremste rekke i den britiske kongefamilien.

Nyheten delte de nybakte foreldrene på Instagram, og mange var overrasket over valget. Emneknaggen «Megxit» har allerede slått rot i sosiale medier.

Det som kanskje er mer overraskende, er at det britiske kongehuset tilsynelatende ikke var informert om parets avgjørelse på forhånd.

Flere britiske medier, deriblant BBC, melder at hverken dronning Elizabeth eller prins William visste om nyheten.

«Såret»

Å trekke seg fra den fremste rekke i kongefamilien innebærer blant annet at de skal jobbe for å gjøre seg økonomisk uavhengige.

I innlegget på Instagram sier de dette er til det beste for deres felles sønn, i tillegg til at de fritt kan jobbe med sin veldedighetsorganisasjon. De skal også veksle mellom å bo i England og Nord-Amerika.

BBC skriver at den britiske kongefamilien er såret etter å ha hørt nyheten. Om de er såret over at de ikke var inkludert i den store avgjørelsen, eller av avgjørelsen i seg selv, er ikke klart.

Daily Mail, The Sun, Daily Mirror og The Times hadde alle store overskrifter onsdag, hvor flere fokuserte på kongefamiliens reaksjon til nyheten.

– Sterk følelse

BBCs kongehusekspert Jonny Dymond sier det er en ganske sterk uttalelse når kongefamilien sier de er skuffet.

– Jeg tror det indikerer en veldig sterk følelse i palasset i kveld. Kanskje ikke så mye om hva som har blitt gjort – men hvordan det har blitt gjort. Og jeg tror mangelen på konsultasjon svir, sier Dymond.

Han mener det helt tydelig er en rift mellom Harry og Meghan på den ene siden, og den kongelige familien på den andre siden.

En talskvinne for Buckingham Palace sa at diskusjoner med hertugen og hertuginnen om deres beslutning var på et tidlig stadium.

– Vi forstår deres ønske om å ta en annen tilnærming, men dette er kompliserte problemer som vil ta tid å jobbe gjennom, la hun til.

– Ingen overraskelse

Ifølge kongehusekspert og historiker Trond Norén Isaksen, kom derimot ikke nyheten som noen overraskelse.

– De har hintet og sagt ganske tydelig at de var i tankeboksen rundt sin fremtidige rolle i offentligheten og kongefamilien, sier han til TV 2.

Kongehuseksperten mener særlig Meghan Markle har måttet tåle mye siden hun ble en del av den britiske kongefamilien.

– De ga et intervju under en reise til Afrika i høst hvor særlig Meghan var klar på at det å bli medlem av kongefamilien hadde vært mye vanskeligere enn hun trodde. Hun har måttet tåle mye, som i stor grad åpenbart er basert på rasisme og sexisme, sier Norén Isaksen.