Hjelpepleieren Sølvi pratet med pasienten – minutter senere var han død etter besøk av Arnfinn Nesset

Hjelpepleieren Sølvi Olsen Snildal gikk sin vanlige kveldsrunde og snakket med pasienten Ola. Så gikk seriemorderen Arnfinn Nesset inn på pasientens værelse.

Arnfinn Nesset ble i 1983 dømt til lovens strengeste straff, 21 års fengsel med ti års sikring, etter å ha blitt funnet skyldig i 22 drap. Det som i dag tilsvarer 21 års forvaring.

Sykehjemsbestyreren på Orkdal syke- og aldershjem ble dømt for at han skal ha drept pasientene med medikamentet Curacit.

Curacit lammer kroppen, og pasientene døde trolig av kvelning mens de fortsatt var ved bevissthet.

Kan ha vært skinndøde

Det blir i dag satt spørsmålstegn ved at det aldri ble foretatt noen obduksjon av de mange pasientene, og at ingen av tilsynslegene så likene før dødsattesten ble skrevet.

Sidsel Rodge, overlege og professor i rettsmedisin, forteller at konsekvensene av det ovennevnte i verste fall kan bety at flere av pasientene var skinndøde.

Ved den sjeldne tilstanden skinndød er alle livsytringer så svake at det er vanskelig å påvise dem. Kroppstemperaturen synker, huden blir kald og pulsslag og hjertevirksomhet er vanskelig eller umulig å kjenne, ifølge Store medisinske leksikon.

Det står også skrevet at skinndød kan sees ved forgiftninger.

– Det er ufattelig dårlige medisinske opplysninger. Disse pasientene på sykehjemmet har vært lite undersøkt. Det står i skjemaet på legeerklæring om dødsfall at legen skal ha synet liket, forklarer Rodge, og fortsetter:

– Man skal selv, med egne øyne og egne sanser, ha sett at dette mennesket er død. Man kunne jo faktisk risikere at noen ikke var det, men at de var skinndøde. Ingen hadde undersøkt om de i virkeligheten var avgått med døden.

En av pleierne ved sykehjemmet i 1976, Sølvi Olsen Snildal, var på jobb da den kristne tobarnsfaren skal ha sprøytet inn det giftige middelet i en pasient.

I TV 2s nye true crime-serie «Seriemorderen i Orkdal», forteller hun om den skjebnesvangre natten.

– Han var en enestående bestyrer. Han var hjelpsom og forståelsesfull både når det gjaldt på privaten og på jobb, sier Snildal, og forklarer at alle på sykehjemmet likte Nesset.

Trodde ikke på ryktene

Den tidligere hjelpepleieren forteller at hun hørte rykter om uforklarlige stikk på pasienter, og at luft trolig var sprøytet inn intravenøst.

– Jeg tenkte at det ikke kunne være sant. Det kunne ikke være mulig. Så jeg trodde egentlig ikke noe på det.

Men det skulle ikke ta lang tid før Snildal selv fikk bevitne et ferskt sprøytestikk.

– Jeg gikk nattevakt sammen med Nesset. Jeg gikk min vanlige rundt klokka ti, og inn til en mann som het Ola. Han snakket jeg med, og han hadde det bra, erindrer hun.

Uforklarlig sprøytestikk

Hun forklarer videre at Nesset kom inn på rommet og spurte Snildal om hun kunne koke litt kaffe på kjøkkenet. Fra der hvor hun stod med kaffekjelen kunne hun se Nesset rote i medisinskapet på vaktrommet.

– Jeg kikket ut og så at han gikk i retning rommet til Ola. Jeg husker ikke hvor lang tid det tok, men han kom tilbake og sa: «Ola er død.»

Snildal gikk inn på rommet hvor den døde pasienten lå, og oppdaget et ferskt sprøytestikk i albuegropen. På sengelakenet, ved siden av armen, hadde det landet en bloddråpe.

– Jeg spekulerte veldig i hva som hadde skjedd, så jeg gikk inn i kartoteket for å se om det var tatt noen blodprøver som kunne forklare stikket, men der stod det ingenting.

Da Snildal var ferdig med vakten, dro hun rett til faren sin – som kjente Nesset godt – og fortalte om den skremmende hendelsen på sykehjemmet.

– Han sa: «Sånt må du ikke si. Du må ikke si sånt.» Han trodde ikke på det. Det var ingen som trodde på det.

Lever under skjult identitet

Snildal er én av mange syke- og hjelpepleiere som forteller sine historier om seriemorderen Arnfinn Nesset i TV 2s nye serie.

I skrivende stund er Nesset 83 år gammel, og lever under ny identitet på ukjent sted. Han ble dømt for drapene uten noen konkrete bevis, men påtalemyndighetene bygget saken på en rekke indisier.

Ettersom Nesset hevdet sin uskyld i retten, svarte han heller aldri på spørsmålet om motiv.

Se Seriemorderen i Orkdal på TV 2 og TV 2 Sumo onsdag klokken 21.40.