Bent kjøpte båt av sparebank 1:

Kjøpte båt til 75.000 kr – fikk millionkrav på kjøpet

TV 2 hjelper deg: Bent Larsen trodde alt var i orden da han kjøpte en cabincruiser via Sparebank1. Det var det ikke.

Da en Scorpion stålbåt fra 1984 ble lagt ut for tvangssalg i fjor, slo Bent Larsen til. Han trengte et nytt sted å bo etter skilsmissen, og størrelsen var perfekt for èn.

– Jeg har alltid hatt en svakhet for stålbåter. De tåler en støyt. Jeg har jobbet som sveiser i Nordsjøen, så hvis noe skjer med en stålbåt finner jeg bare en vinkelsliper og fikser det, sier Larsen til TV 2 hjelper deg.

Se TV 2 hjelper deg gratis på TV 2 Sumo

Båten var både stor nok til at han kunne bo i den, og samtidig mulig å håndtere alene.

– Jeg reiste til Langesund for å prøvekjøre båten. Alt virket greit, så jeg la inn et bud på 75.000 kroner og fikk båten, sier Larsen.

Han tok båten med seg tilbake til Halden. Men da han etterlyste skjøtet på båten, skjønte han at alt ikke var som det skulle.

Gjeldskrav på 2,2 mill

– Det stod i kontrakten at båten var fri for økonomiske heftelser. Men det viste seg at det var over 20 kreditorer som hadde ulike krav på båten – på totalt 2,2 millioner kroner, sier Larsen.

Den forrige eieren av båten hadde tatt opp en rekke forbrukslån med pant i båten. Disse kravene var ikke slettet da Larsen kjøpte båten.

Over et halvt år etter at Larsen kjøpte båten, er den fremdeles ikke hans i juridisk forstand. Skjøtet kan ikke overføres til Larsen før de økonomiske kravene på båten er slettet.

Må ordne opp selv

Når han gjorde banken oppmerksom på problemet, opplevde han at det var han selv som måtte ordne opp.

– Jeg måtte ringe rundt til over 20 ulike kreditorer for å få dem til å slette kravene. Jeg pushet på kreditorene som sendte papirer inn til skipsregisteret. Kravene ble sakte, men sikkert slettet, sier Larsen.

Etter mange måneder i uvisshet, kontakter han TV 2 hjelper deg når det gjenstår et siste krav på drøye 52.000 kroner.

Kravet var opprinnelig fra Santander, men ble kjøpt opp av Mohdi finans som er en underavdeling i Sparebank1.

– De klarer ikke engang å få slettet sitt eget krav, sukker Larsen.

Satset det han hadde

Han sier at han har hatt mange søvnløse netter og brukt endeløse timer på å ringe rundt for å bli kvitt gjeldskravene.

– Det har også vært problemer med å få båtplass når det har vært et spørsmål om hvem som egentlig eier båten. Jeg har betalt forsikring fra dag èn, uten å vite om den ville dekke eventuelle tap, sier Larsen.

Selv om han trolig kunne hevet kjøpet, ønsker han ikke det.

– Jeg bor jo her og har lyst å beholde denne båten. Jeg er uføretrygdet og har ikke mulighet til å ta opp store lån. Jeg har liksom satset det jeg hadde på dette her. Det er hjemmet mitt nå, sier Larsen.

Nå angrer han på at han selv ikke sjekket om det var noen heftelser på båten.

– Når du handler med en stor og seriøs aktør som Sparebank1, og det står klart og tydelig i kontrakten at båten er uten heftelser, da regnet jeg med at ting var i orden, sier Larsen.

Sparebank1 beklager

Samme dag som TV 2 hjelper deg og Bent Larsen skal møte Sparebank1 finans, får Larsen beskjed om at det siste kravet er slettet.

Kommunikasjonsdirektør Hans Tronstad i SpareBank 1 SMN beklager det som har skjedd.

– Det skulle aldri skjedd, det har aldri skjedd før, og det skal aldri skje igjen, sier Tronstad.

Det var i august 2018 at Sparebank1 satte igang prosessen med å overta båten fra forrige eier. Ifølge kommunikasjonsdirektøren skjedde det da en saksbehandlingsfeil som ikke ble oppdaget verken av banken, inkassoselskapet eller Namsmannen.

Når Bent Larsen gjør Sparebank1 oppmerksom på millionkravene mot båten han har kjøpt, bruker de et inkassoselskap til å få slettet kravene, siden det var konkurrerende banker som hadde krav i båten. Dette tar tid, siden det er basert på frivillighet.

– Vi tok tak i saken med én gang Bent henvendte seg til oss tidlig i høst, og vi lovte han fra første stund at han ikke skulle lide noe økonomisk tap av det, sier Hans Tronstad.

– Men han har hatt mye trøbbel fordi dere solgte han et båt som det viste seg å være masse gjeld på. Hva tenker du om det nå?

– Det skal ikke skje. Det var altså over 20 heftelser på den båten, og alle måtte akseptere at heftelsene ble slettet. Det har tatt lang tid, og det beklager vi, sier Hans Tronstad i Sparebank1 SMN.

Slettet til slutt

Det siste kravet ble altså slettet samme dag som Bent Larsen møtte banken. Få dager senere ble båten registrert i Bent Larsen sitt navn.

Tirsdag tok Larsen kontakt med TV 2 hjelper deg og forteller at Sparebank1 har overført 30.000 kroner for å kompensere for de ekstrautgiftene han har hatt.

– I dag er en fin dag. For meg ble dette en meget positiv avslutning på saken, sier Bent Larsen.