Røkt kolje servert med stuede rotgrønnsaker, eggesmør og kokte poteter. Røkt kolje kan byttes ut med røkt torsk eller kveite.

Til 4 personer

  • 1-1,2 kg røkt kolje
  • vann

Stuede rotgrønnsaker

  • 2 skiver sellerirot
  • 2 gulrøtter
  • 1 persillerot
  • 1-2 skiver kålrot
  • 1/2 purre
  • 2-3 dl vann
  • 2 ss smør

Saus

  • 2 dl grønnsakkraft
  • 2 dl melk
  • 2 ss hvetemel
  • 1-2 ss smør (kan sløyfes)
  • 2 ts grov sennep, ikke for søt
  • 2 ss finhakket gressløk
  • salt og pepper

Valgfritt tilbehør: Finhakket sprøstekt bacon og/eller finhakket kokt egg og eventuelt finhakket gressløk blandet i smeltet smør.

Begynn med grønnsakene. Rens og skjær grønnsakene i terninger og kok dem knapt møre i vann tilsatt litt smør. Purren får trekke med de siste 2-3 min. La grønnsakene renne godt av seg.

Ta vare på grønnsakkraften og kok den opp sammen med halvparten av melken. Visp hvetemelet ut i resten av melken og hell i den kokende kraften under omrøring. Sausen skal få en fyldig konsistens. Kok opp og la sausen trekke 8-10 min. Smak til med smør (valgfritt), sennep, salt og pepper.

Fisk

Kok opp rikelig med vann til fisken. Legg i fiskeskivene og la trekke til fiskekjøttet løsner fra bena 7-9 min (trekketid avhengig av tykkelsen/størrelsen på fiskestykkene). Server koljen med stuede grønnsaker, eggesmør og kokte poteter.