Småretter med fisk «dagen før dagen»

Wenche byr på raket, gravet og røkt fisk med tradisjonelt tilbehør, også på nye måter.

Rakfisk kan byttes ut med gravet eller røkt laks eller ørret.

Rulader med rakfisk eller gravet/røkt laks/ørret.

Denne passer som en liten forrett, snacks eller aftensrett.

Beregn 75-100 g fisk filet pr. person.

Smør potetlefse med en blanding av rømme eller crème fraîche smakt til med smakfull grov sennep. Dryss over finhakket purre/rødløk og finhakket/revet eple (kan sløyfes). Legg over tynne skiver av fisk. Rull fast sammen og skjær opp i passende biter. Fest sammen med en cocktailpinne.

Kremet fiskemousse med akevitt

Tips: Akevitt kan erstattes med litt sitron, noen sukkerkorn og knust karve/spisskummen.

  • ca 250 g benfri fisk, raket eller røkt
  • 1 sjalottløk, grovhakket
  • 1/2–1 dl pisket seterrømme
  • ½-1 dl akevitt (kan sløyfes eller erstattes med litt sitron, noen sukkerkorn og knust karve/spiskummen)
  • nykvernet pepper
  • dill eller gressløk

Skjær fisk i biter og kjør sammen med løk i en hurtigmikser. Vend fiskemassen inn i rømmen sammen med akevitt eller sitron-tipset. Anrett på flatbrød eller skiver av kalde kokte poteter. Anrett med dill eller gressløk.

Raket, røkt eller gravet fisk med epler, rødløk og lefse

Til 4-5 personer

  • ca. 250 g raket, gravet eller røkt fiskefilet
  • rømme
  • gressløk og dill
  • rødløk i tynne ringer
  • potetlefser

Eplekompott:
Del 2 epler (norske frisk/syrlige epler) i terninger. Legg i en kasserolle, tilsett 4-5 ss eplemost, ½ vaniljestang og eventuelt litt sukker. Kok opp og la trekke i 2-3 min. Avkjøl.

Anrett ønsket fisk på lefse sammen med tilbehøret.

Lakseburgere servert med chilimajones

Denne retten passer godt til de yngre. Oppskriften gir 4-6 burgere.

  • 600-700 g benfri laksefilet eller annen type fisk
  • 2 finhakkede sjalottløk
  • 2 ss finhakket koriander eller persille
  • 2 ss finhakket gressløk
  • salt og kvernet pepper

Chilidressing:

  • 2 ss yoghurt naturell
  • 2 ss majones
  • litt revet frisk ingefær
  • 2-3 ss sweet chilisaus
  • lime
  • koriander (kan sløyfes)

Laksen bør være iskald. Finhakk laksen eller kjør den grovt (kun kort tid) i en foodprocessor. Tilsett finhakket sjalottløk, hakkede urter, salt og pepper. Bland sammen til «farsen» henger sammen. Form fire jevne burgere.

Stek i stekepanne med olje.

Chilidressing:

Rør sammen majones og yoghurt og smak til med chilisaus, saft fra lime og eventuelt frisk koriander.

Server burgerne på en skive ristet/stekt grovt brød eller lefse.