Andeconfit servert med ovnsbakte poteter og rødkål

Det lukter jul i studio når Wenche lager and og ovnsbaktepoteter med «julete» rødkål.

Sprøstekt andeconfit/andelår

Til 4 personer

4 stk andeconfit/andelår

Varm stekeovnen til 180 grader. Legg andelårene med skinnsiden opp i en passende ovnspanne/ildfast fat sammen med fettet/sjyen fra lårene. Stek i ca. 20 min, sett på grillfunksjon eller sterk overvarme i 3-4 min til skinnet blir gyllenbrunt og sprøtt.

Øs over andefettet under stekingen/grillingen.

Server med små ovnsbakte poteter, bakt/stekt i fett fra andelårene. Stekes ved 200 grader til potetene er møre.

Rødkål

  • 1 mellomstort rødkålshode
  • 2-3 ss stekfett eller smør
  • 2 dl solbær-, rips-, eller kirsebærsaft
  • 1 dl balsamicoeddik
  • 1 ss karve
  • 1 ts malt allehånde
  • ½ ts malt anis
  • 1 kanelstang
  • 3-4 tørkede fiken eller svisker uten stener
  • salt og pepper

Om ønskelig: sukker etter smak og litt mer fett.

Finsnitt rødkål (ikke den hvite tykke stilken) og surr kålen lett i litt fett/smør til kålen begynner å bli blank og «falle» sammen.

Tilsett resten av ingrediensene (vent med fiken/svisker). Kok opp og la trekke 1 times tid.

Tilsett finstrimlet fiken/svisker og kok videre i 30-40 min. Tilsett eventuelt mer væske slik at det ikke koker tørt.

Smak til med krydder og eventuelt litt mer fett rett før servering.

Tips: Bruker du rødkål fra pakke; smak til med samme krydder, saft og eventuelt litt balsamicoeddik.

Saus med smak av bringebær til alle typer kjøtt

Glutenfri

For melkefri: Bruk havrefløte (ikke glutenfri) eller Gryr (melk- og glutenfrifløte)

Til 4-5 personer

  • 2 ss brunt sukker
  • 3 ss bringebæreddik/tyttebæreddik
  • ca. 6 dl viltkraft/stekesjy, oksekraft eller kyllingkraft
  • ca. 3 dl rømme / crème fraîche
  • salt og pepper

Smelt brunt sukker (til karamell). Tilsett eddik og kok inn til en tykk sirup. NB! Karamellen vil stivne, men den vil løse seg opp igjen.

Tilsett ønsket kraft, kok opp og la småkoke 8-10 min (uten lokk), tilsett rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens.

Sausen kan gjerne stå og trekke 1-1 1/2 time, da blir den bare bedre.

Ønsker du en magrere saus, bruk litt mindre rømme og jevn med maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.

Smak til sausen med salt og pepper før servering.