Grønnkålsuppe med torsk

– Fantasi er den beste oppskriften når du lager supper, sier Wenche.

Grønnkål kan høstes hele året og finnes fersk i dagligvarebutikker (du kan også bruke spinat).

– Suppen kan serveres som vegansk suppe ved å sløyfe torsk og cremé fraîche/rømme. Torsk kan erstattes med kokt, smilende egg.

  • 250-300 g grønnkål eller fersk spinat
  • 5 dl grønnsakkraft
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 1 purre (stor purre , bruk kun det grønne)
  • 2 ss olivenolje
  • 3-4 ss créme fraîche (gjerne lett)
  • salt og pepper
  • revet muskatnøtt

Skyll godt av grønnkålen (spinat) og la den renne godt av seg.

Riv eller grovhakk grønnkål, snitt opp det grønne på purren og legg i kokende lettsaltet vann, kok opp på nytt.

Hell av kokevannet og avkjøl grønnkålen og det grønne på purren i iskaldt vann (dette kun for å beholde grønnfargen).

Surr finhakket løk og hvitløk i olje, tilsett avrent grønnkål og purre, hell på kraft og kok opp og la trekke i 6-8 min.

Bruk en stavmikser og «kjør» til en glatt suppe. Rør inn créme fraîche.

Smak til med salt, pepper, revet muskatnøtt og eventuelt litt saft fra sitron. Ønsker du litt asiatisk smak, smak til med finrevet frisk ingefær og sweet chilisaus eller chilikrydder.

Anrett torsk i tynne skiver i en dyp tallerken og hell kokende varm suppe.

Foccacia på 1-2-3

Oppskrift tilpasset en liten langpanne ca 20x30 cm.

Tips: Deigen kan lages med kaldt vann og 1 ts tørrgjær dagen i forveien, dekk med plast og sett kjølig. Stekes samme dag som den skal serveres.

  • 5 dl lunkent eventuelt kaldt vann om den lages dagen i forveien
  • 3 ts fersk gjær (eventuelt 1 ts tørrgjær ved kaldheving)
  • 1/2 dl + 2 ss olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1 ts honning (kan sløyfes)
  • ca 1,1 l hvetemel (2-3 dl av hvetemel kan byttes ut med fint sammalt hvete/ spelt)

Løs fersk gjær opp i lunkent vann. Tørrgjær tilsettes sammen med melet.

Tilsett olje, salt og honning.

Elt inn melet.

Deigen skal være litt klissete, som en tykk grøt. Tilsett 2 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen.

Dekk bollen med plastfilm og sett til heving 40-50 min.

Fordel deigen over i en smurt eller bakepapirkledt langpanne. Klapp deigen til den dekker formen. La deigen etterheve under plast ca. 40 min.

Hell litt olivenolje over det ferdig hevede brødet. Stikk hull i brødet med fingertuppene og dryss over flaksalt og rosmarin.

Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 grader i 20-30 min. Avkjøl på rist.