Slik gjør du og dette trenger du:

Mjølkesuppe

½ pk byggryn, ca 250 gr
Ca 1 l vann til bløtlegging
Ca 2-3 l H-melk
Salt
Sukker, kanel

Legg gryn i vann over natten.

Sil av vannet.

Ha oppbløtte gryn og melk i en kjele, kok opp.

Sett kjelen med lokk i ovnen på 100 grader, ca 5 timer. Alternativt la den småkoke under omrøring i noen timer, kan gjerne bli litt gul, da smaker den mer karamell.

Justèr tykkelsen med evt mere melk.

Serveres med sukker og kanel.

Kan også serveres kald til frokost neste dag.

Surkål

1 kålhode
50 g smør
Ca 2 ss karve
En skvett med akevitt
Ca 2 dl eplecidereddik
Ca 3 dl eplemost
Ca 2 ss honning
Salt, pepper

Del kålen i 2 og finsnitt den, helst på en påleggsmaskin eller en mandolin.

Ha litt olje i en stor kjele og fres karven i ca 10 sek før du har i kålen.

Fres kålen lett til den begynner å falle litt sammen, må ikke bli brunt!

Ha oppi de andre ingrediensene, kok i ca 20 min under lokk. Rør av og til.

Blir bare bedre av å stå et par dager i kjøleskapet. Kan fryses.

Kokes opp før servering.

Ribbe

Tynnribbe
Salt
Pepper
Vann

To dager før steking gnis ribba inn med 2-3 ts salt og dertil mengde pepper.

La ribba stå tildekket i kjøleskapet.

Etter 2 dager har du ribba i ei langpanne, hell på 2-3 dl vann, dekk med aluminiumsfolie og damp ribben 1 time på 230 grader.

Ta deretter av folien og stek videre på 200 grader i 1,5-2 timer.

Hvis svoren ikke er skikkelig sprø på slutten av steketiden, kan du skru ovnen på fullt (250 grader) og steke ribben høyt i ovnen til svoren «popper».

Følg med, dette går fort.

La ribba hvile 20-30 min før den skjæres i.

Rødkålsalat

Rødkål
Appelsin
Nøtter/mandler
Tørket frukt (dadler, svisker, aprikoser el.l)

Finsnitt rødkålen og vend den sammen med litt salt og sitron.

Skjær ut appelsinfileter.

Rist mandler eller nøtter i en tørr panne og hakk de grovt etterpå.

Del den tørkede frukten i strimler.

Bland det hele sammen.

Denne salaten holder seg fint i et par dager.