DYRT Å SPISE SUNT:

Prissjokk på sunnere dagligvarer

Matkontrollen (TV 2): – Det ser ut som at dagligvarehandelen ser sitt snitt til å utnytte en forbrukergruppe som er helsebevisste, sier ernæringsfysiolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du reflektert over at du må betale mer for produkter som inneholder mindre salt?Matkontrollen fikk et tips fra en seer som stusset over prisforskjellen på soyasaus Kikkomann original og Kikkoman lettsaltet. Tipseren reagerte på at produktet der saltinnholdet er redusert var betydelig dyrere enn originalproduktet.

Redaksjonen har derfor sjekket prisene på ti produkter som kommer i to varianter: en originalutgave, og en utgave med mindre eller ingenting salt.

Se Matkontrollen på TV 2 torsdag kl.20, eller gratis på TV 2 Sumo

Det er store prisforskjeller.

På ni av ti varer koster produktene med mindre eller uten salt betydelig mer enn originalen. Verst ut kommer produktet vi fikk tips om. Kikkoman original mot Kikkoman med mindre salt: Her er sistnevnte nesten dobbel så dyr!

Se resultatet av prissjekken nederst i saken!

SOYASAUS: Soyasaus med mindre salt koster nesten dobbelt så mye enn den originalen. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen.
SOYASAUS: Soyasaus med mindre salt koster nesten dobbelt så mye enn den originalen. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen.

– Burde vært billigere

Kari Bugge, klinisk ernæringsfysiolog i Grete Roede AS, synes ikke dette er greit.

– Jeg må være helt ærlig si at jeg ikke har tenkt på at det er så store prisforskjeller. Jeg er litt sjokkert og litt overrasket, sier Bugge til Matkontrollen.

Bugge sier at produktene uten salt og med mindre salt burde vært billigere.

SJOKKERT: Kari Bugge, klinisk ernæringsfysiolog sier sunnere varer burde vært billigere. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen.
SJOKKERT: Kari Bugge, klinisk ernæringsfysiolog sier sunnere varer burde vært billigere. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen.

– Det ser ut som at dagligvarehandelen her ser sitt snitt til å utnytte en forbrukergruppe som er helsebevisste, og som er villig til å betale ekstra for å få sunne produkter. Det kommer ikke befolkningen som helhet til gode, sier Bugge.

Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, er ikke enig i kritikken.

– Det er ikke slik at vi bestemmer oss for å selge sunnere varianter dyrere enn de mindre sunne, men de er ofte dyrere i innkjøp, for eksempel fordi volumene er mindre eller ingrediensene er dyrere, sier Søyland.

Uheldig for helsen

Ifølge myndighetenes anbefaling skal vi ha i oss fem gram salt per dag. I dag får vi oss det dobbelte.

– Vi anbefaler at vi skal redusere saltinntaket fordi vi vet at mye salt er uheldig for helsen vår. Det kan øke blodtrykket, som igjen da kan føre til at vi får hjerte- og karsykdommer. Det er også forbundet med kreft i magesekken, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet.

BURDE SPISE MINDRE SALT: Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser mindre salt. I dag spiser vi det dobbelte av det som er myndighetenes anbefaling. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen.
BURDE SPISE MINDRE SALT: Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser mindre salt. I dag spiser vi det dobbelte av det som er myndighetenes anbefaling. Foto: Renold T. Christopher, Matkontrollen.

Helsedirektoratet har i lang tid jobbet aktivt med matvarebransjen for å redusere salt i flere produkter.

– Siden 2015 har saltnivået blitt redusert i veldig mange kategorier. Det er veldig bra. Spesielt bra er det at det er lavere saltinnhold i de produktene flesteparten av oss spiser mye av, sier hun.

Klar oppfordring

Linda Granlund har sett på Matkontrollens prissjekk og mener prisforskjellene er store. Hun ønsker ikke å uttale seg om enkeltprodukter. Likevel har Helsedirektoratet en oppfordring til dagligvarebransjen.

– Vi vet at pris og tilgjengelighet er viktig for folk når de handler matvarer. Jeg vil oppfordre matvarebransjen til å holde prisen så lik som mulig på de saltreduserte produktene og originalvariantene. Da vil nok også folk kjøpe mer av de med lavere salt, sier hun til Matkontrollen.

Dato for kjøp:18.11.2019 / 19.11.2019

SOYASAUS:

Kikkoman soyasaus 150 ml 128 kr/kg

Kikkoman soyasaus med mindre salt 150 ml 246 kr/kg

Prisdifferanse: 118 kr

(kjøpt hos MENY Oslo City 18.11)

PEANØTTER:

Polly peanøtter 330 g 90,50 kr/kg

Polly peanøtter lettsaltet 300 g 131,67 kr/kg

Prisdifferanse: 41,17 kr

(kjøpt hos Coop Sagene 18.11)

Maarud peanøtter 300 g, 103 kr/kg

Maarud peanøtter usaltet 200 g, 164,50 kr/kg

Prisdifferanse: 61,50 kr

(kjøpt hos MENY Oslo City 18.11)

SPESIAL NØTTEBLANDING:

Spesial med havsalt 270 g, Den lille nøttefabrikken 255,19 kr/kg

Spesial usaltet 170 g, Den lille nøttefabrikken 332,35 kr/kg

Prisdifferanse: 77,16 kr

(kjøpt hos MENY Oslo City 18.11)

MARGARIN:

Melange Margarin 500 g 44,20 kr/kg

Melange Uten Salt og Melk 500 g 53,80 kr/kg

Prisdifferanse: 9,60 kr

(kjøpt hos Coop Sagene 18.11)

MAIS:

Mais Green Giant 3-pk, 480 g 69,76 kr/kg

Saltfri mais Green Giant 3-pk, 480 g 93,54 kr/kg

Prisdifferanse: 23,78 kr

(kjøpt hos MENY Oslo City 18.11)

SMØR:

TINE smør 250 g, 124,40 kr/kg

TINE usaltet smør 250 g, 101,50 kr/kg

Prisdifferanse: 22,90 kr

(kjøpt hos Coop Sagene 18.11)

KARBONADEDEIG:

Gilde karbonadedeig 5% fett, 440 g 122,50 kr/kg

Gilde karbonadedeig uten salt og vann, 400 g 162,25 kr/kg

Prisdifferanse: 7,48 kr

(kjøpt hos Coop Sagene 19.11)

KJØTTDEIG:

Gilde kjøttdeig 400 g, 122,50 kr/kg

Gilde kjøttdeig uten salt og vann, 400 g, 127 kr/kg

Prisdifferanse: 4,5 kr

(kjøpt hos Rema1000 Vulkan 19.11)

CASHEW:

Nøtteliten saltet cashewnøtter 1 kg, 199 kr

Nøtteliten cashewnøtter usaltet 1 kg, 229 kr

Prisdifferanse: 30 kr

(kjøpt hos Kolonial 18.11)

Flere av disse produktene er å finne hos store dagligvarekjeder. I tillegg sjekket vi prisen på riskaker fra Helios, med og uten salt. Prisen ble sjekket ved kjøp 18.11 hos Helios og produktet uten salt kostet 70 kroner mer per kilo.

Hard konkurranse

Vi har spurt noen av produsentene (Orkla, Maarud og Haugen-gruppen journ. anm.) om å uttale seg angående prisforskjellene. De sier at det er kjedene selv om setter prisene.

Flere produkter vi har sjekket finnes blant annet hos MENY. Kine Søyland i NorgesGruppen sier det er ulike forklaringer på de store prisforskjellene.

– Innkjøpsprisen på original og lettsaltet soyasaus er ganske lik. Men soyasausen original er veldig presset på pris. Vi selger den omtrent med tap, sier hun til Matkontrollen.

Hun sier videre at i det store og hele er det samsvar mellom innkjøpspris inn til dem og pris ut i butikk.

– I noen tilfeller er det tøff priskonkurranse som gjør at den ene varianten, som oftest saltvarianten, blir veldig presset på pris, slik at det blir større differanser.

Den Lille Nøttefabrikken sine spesialnøtter med og uten salt, og Green GIants 3-pakning mais med og uten salt, er blant de produktene med store prisforskjeller. Søyland sier at prisdifferansen på spesialnøtter er omtrent den samme i innkjøp som ved prising i butikk.

– Den saltholdige mais-varianten er billigere i innkjøp. Samtidig ser vi at det er en tøff konkurranse nettopp på mais. Det gjør at den med salt har fått en kunstig lav pris, og dermed blir differansen større i hyllene, sier Søyland.

– Derfor blir det dyrere

Hun forstår at folk ville valgt sunnere varianter dersom de var billigere.

– Opprinnelig forsøkte vi å selge disse produktene omtrent til samme pris, men det er tøff konkurranse der ute. Når for eksempel VGs matbørs og andre priskonkurranser velger å trekke frem produktet med salt i sine tester, blir det produktet presset på pris, og går ned i pris. Dermed blir tilsvarende produkt uten salt dyrere.

Hun oppfordrer mediene til å kjøre pristester på sunnere produkter.

– Jeg vil sende ballen videre tilbake til mediene. Hvorfor ikke kjøre pristester på produkter som er sunnere? Resultatet ville kanskje vært en annet da, avslutter hun.