wenches julekalender

Slik lager du julegrøt og riskrem

GRØT: I dagens luke lager Wenche julegrøt og riskrem.
GRØT: I dagens luke lager Wenche julegrøt og riskrem. Foto: Mastiff
Luke 23: Det er dagen før den store dagen, og i den forbindelse lager Wenche det som for mange er helt nødvendig på julaften. Vi snakker selvfølgelig om julegrøt og riskrem.

Risengrynsgrøt

Mange har tradisjon med å servere risengrynsgrøt julaften formiddag. Risengrynsgrøten er også basis for manges juledessert – riskrem, min favoritt juledessert.

Jeg har de siste årene byttet ut risengrynsgrøt med byggrynsgrøt, men fremgangsmåten den samme.

Byggryn bør bløtlegges natten over før koking, for å slippe lang koketid. Men har du glemt det, kan du forlenge koketiden til cirka 2-2 ½ time, til byggrynene er møre.

Vil du se Wenche i aksjon? Se hele fremgangsmåten gratis på TV 2 Sumo!

En seer tipset meg om at hvis du har glemt å bløtlegge byggryn, kan du tilsette en liten knivsodd (1/6 ts) natron i kokevannet for å redusere koketiden til cirka 1 time.

Mange har ærend julaften og da er et godt tips koke grøten i stekeovn, eller pakke den i en «dyne»/ tykt teppe, som min bestemor gjorde.

Ved koking i stekeovn vil ikke grøten legge seg «ved»/svi seg i bunnen på kasserollen.

Slik gjør du det:

Kok opp ris/byggryn og melk, eventuelt tilsatt litt vann ut fra oppskrift på pakken. Jeg bruker melk. Rør om et par ganger og kok i cirka 10 minutter. Legg på lokk og sett grøtkjelen i stekeovn varmet til cirka 80 grader.

WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff
WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff

Lukk stekeovnsdøren og la grøten stå i stekeovnen i cirka 3 timer (tiden er avhengig av type grøtris du velger). Og det beste av alt; blir grøten stående litt lenger, gjør ikke det noe!

Før servering må du røre opp grøten og tilsett litt mer melk. Smak til med litt salt.

I min familie ble det lagt en skåldet mandel i grøten som ble servert julaften formiddag. Den som var så heldig å finne mandlene vant en marsipangris.

Noen velger å legge mandelen i riskrem som serveres som dessert julaften.

Riskrem/ byggrynskrem servert med frisk bærsaus

Sausen lages tradisjonelt av rød saft. Tilsett vann til en fyldig smak og jevn ut med potetmel.

Jeg lager sausen med halvtinte/frosne jordbær/bringebær eller tyttebær som kjøres til en fyldig saus i foodprocessor. Smakes til med melis eller sukker og litt vaniljesukker.

Bringebær og tyttebær sausen bør siles før servering for å få en glatt saus.

Riskrem til 4-6 personer

  • Ca 5 dl kald risgrøt/byggrynsgrøt

  • 3 dl kremfløte

  • 1 ss sukker
  • Vaniljesukker

Pisk kremfløte, litt sukker og ev vaniljesukker til myk kremet konsistens. Bland romtemperert grøt inn i kremen.

«Rå» bærsaus

  • Ca 250 g halvtinte bringebær, jordbær eller tyttebær

  • 3-4 ss melis eller sukker, eventuelt vaniljesukker ( smaker ekstra godt i i tyttebærsausen)

Mos halvtinte bær til en glatt pure i hurtigmikser.

Sil bringebær/tyttebærsausen gjennom en sikt for å få en glatt saus og smak til med melis eller sukker.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook