Erter, kjøtt og flesk servert med gulrot, kålrot og potet

Wenche byr på tradisjonell husmannskost på kjøkkenet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før julematen og julebaksten «tar oss» byr Wenches kjøkken på husmanskost.

Erter, kjøtt og flesk servert med gulrot, kålrot og potet. alt kokes i samme gryte.

Lokale tradisjoner avgjør hva slags kjøtt som brukes og hvordan retten lages. Salt svinekjøtt / salt eller røkt svineknoke er vanlig, men også salt lammekjøtt og storfekjøtt. Denne oppskriften kommer fra Wenches familie.

Tips: Stikk hele nellikspiker i en sjalottløk og la det koke i gryten ned knoke og erter.

  • ca. 250 g tørre gule erter
  • ca. 1 1/2 l vann
  • 1 røkt svineknoke
  • 200-250 g lettsaltet lammekjøtt (se tips)
  • 1 løk
  • 2-3 hele nellik
  • 3 gulrøtter
  • ½-1 purre (avhengig av størrelse)
  • 1 ss mykt smør
  • 1 ss hvetemel
  • salt, grovmalt pepper eventuelt litt sukker
  • frisk timian

Legg ertene i bløt natten over.

Skyll av saltet fra knoke og kjøtt. Lag et par snitt inn til benet på knoken.

Hell bløtevannet av ertene. Stikk nellik i den hele skrellede løken. Legg knoke, kjøtt, løk og erter (uten bløtevann) i en gryte og fyll på med kaldt vann til det dekker kjøtt og grønnsaker.

Kok opp og la retten trekke i 1-1 1/2 time til kjøttet er mørt og ertene kokt. Skum av kraften et par ganger under trekketiden. Hele gulrøtter og skiver av kålrot får trekke med de siste 15-20 min.

Mens erter og kjøtt koker, rør sammen smør og mel. Ta opp kjøtt, løk og grønnsaker. Rør smør- og melblandingen inn i ertene og kok opp under lett omrøring.

Ta nellik ut av løken og finhakk løken og ha den i gryten med erter. La alt trekke i 6-8 min. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt sukker for å fjerne bittersmaken som følger med salt kjøtt.

Skjær knoke og kjøtt i skiver og server med gulrøtter, kålrot i skiver og de gule ertene. Kokte poteter hører med, gjerne også flatbrød og sennep.