Tips: Sandefjordsmør kan gjøres ferdig i god tid før servering. Dekk til og sett lunt. Varm opp ved servering, uten å koke!

Poteter og gulrøtter kokes før fisken trekkes.

Vil du se Wenche i aksjon? Se hele fremgangsmåten på TV 2 Sumo.

Juletorsk til 4 personer

  • Ca 1 kg torsk i skiver, 2- 2 ½ cm tykke skiver
  • 1 dl salt pr liter vann

Rens hele fisken og skjær den i skiver, ca. 2 1/2 cm tykke. Skyll skivene godt og la dem ligge i rennende kaldt vann minst 30 minutter før koking.

Jeg bruker en stor kasserolle med god plass til torskeskivene, mye vann og 1 dl salt per liter vann.

Kok fisken i to omganger, én til hver servering.

Kok opp vannet. Legg fiskeskivene i, de største først.

Fisken skal bare trekke, uten å koke, i 10-12 minutter, eller til kjøttet løsner fra ryggbenet.

Anrett fisken på fat og pynt med persille og sitron.

Sandefjordsmør

  • 2 dl fløte
  • 4 ss kruspersille eller dill
  • 200 g romtemperert smør i terninger
  • Saften av 1 sitron

Kok opp fløte og persille. Ta kasserollen vekk fra platen og visp inn smør i biter. Smak til med sitronsaft. Sausen bør ikke koke etter at smøret er tilsatt.

Hold sausen varm over et vannbad eller på laveste varme. Den bør ikke koke, da vil den skille seg.

Smørkokte gulrøtter

Disse gjøres ferdig før fisken trekkes.

Skrell og del gulrøtter i jevnstore biter. Kok opp vann og salt. Tilsett 2-3 ss smør i det kokende vannet, rett før gulrøttene tilsettes.

Kok til gulrøttene er møre uten å bli overkokt! Ta opp gulrøttene og la de renne av seg før servering. Dryss over med finhakket persille.