Wenches julekalender

Slik lager du smakfulle medisterkaker – med og uten kjøtt

Luke 19: I dagens luke står ribbas trofaste følgesvenn, medisterkaker, på menyen. Wenche viser også hvordan man kan lage en kjøttfri variant.

MEDISTERKAKER: Wenche disker opp med medisterkaker i luke 19. Foto: Mastiff
MEDISTERKAKER: Wenche disker opp med medisterkaker i luke 19. Foto: Mastiff

Denne oppskriften utgjør 20-24 medisterkaker. Det avhenger av størrelse på kakene.

Tips: Medisterdeig er kvernet svinekjøtt, medisterfarse er en ferdig spedd deig, klar til bruk. For de som ikke spiser svin, kan det erstattes med kvernet kjøtt fra storfe eller lam. For de som ikke spiser kjøtt, er vegankaker med julesmak et godt alternativ. Se egen oppskrift lenger ned i saken!

Vil du se Wenche i aksjon? Se hele episoden på TV 2 Sumo.

Medisterkaker

  • 1 kg kald medisterdeig
  • 3 ts salt
  • 2 ss potetmel
  • 1 ½ ts pepper
  • 1 ½ ts malt muskat
  • 1 ½ -ts malt ingefær
  • ½ ts malt nellik
  • Ev ½ ts allehånde
  • 4-5 dl kald melk (de som ikke tåler melk kan bruke iskaldt vann)
  • Smør til steking

Slik gjør du det:

Elt den kalde medisterdeigen seig med salt. Tilsett potetmel og krydder. Arbeid sammen og spe med kald melk litt forsiktig i begynnelsen, øk etter hvert. Elt deigen seig mellom hver speing.

Stek en prøvekake for å sjekke smaken! Smak til slik at du får den kryddersmaken du liker. Form til runde kaker og stek i smør i middelsvarm panne. Etter hvert som medisterkakene blir stekt, legg dem over i en kasserolle med vann eller kraft.

WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff
WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff

Kok opp og la trekke 15-20 minutter til medisterkakene er gjennomkokt. Medisterkakene kan også legges i et ildfast fat og etterstekes i stekeovn ved 180 grader i cirka 20 minutter. Avkjøl raskt (sett kasserollen i kaldt vann) og oppbevar kaldt.

Tips: Hvis du ser at deigen «skiller» seg, det vil si at det kommer et fettbelegg rundt kanten i arbeidsbollen og fett som legger seg på sleiva, tilsett da 2 ts bakepulver og rør godt sammen. Stek som vanlig.

Vegankaker med julesmak

  • 300 g vegandeig (finnes i egen vegan kjølehylle i butikk)
  • 1 kokt melen potet
  • 1 ½ ts salt
  • Grovmalt pepper
  • ¼ ts malt muskat
  • ¼ ts malt ingefær
  • ¼ ts malt nellik
  • ¼ ts allehånde
  • 1-2 ss finhakket løk (surr gjerne løk og hvitløk i litt olje før den tilsettes i kjøttet)
  • Ca 1 ss potetmel
  • Ca 1 dl kaldt vann

Elt sammen. Stek en liten prøvekake. Blir kaken for fast, kan du tilsette litt mer kaldt vann.

Rødkål med julesmak

Gløgg eller solbær/kirsebærsaft gir en god kryddersmak.

Finsnitt rødkål og surr i litt fett/smør/nøytral olje i en gryte. Tilsett 3-4 ss karve, like deler solbærsaft og gløgg, til det står halvveis opp på kålen. Kålen vil skille ut væske ved koking.

Kok opp, senk temperaturen, legg på lokk og la rødkålen trekke på svak varme i 2-3 timer. Det skal ikke koke. Rør om en gang i blant og sjekk at den ikke svir seg. Etterfyll eventuelt med litt kraft/sjy (fra ribben) eller vann. Smak til med ribbefett, salt og pepper før servering.