DESSERT SOM SMELTER PÅ TUNGA: Wenche lager Dronning Maud fromasj i dagens luke.
DESSERT SOM SMELTER PÅ TUNGA: Wenche lager Dronning Maud fromasj i dagens luke. Foto: Mastiff

wenches julekalender

Desserten som smelter på tunga

Luke 18: Dronning Maud fromasj, eller Haugesunddessert som det også kalles, står for tur i Wenches julekalender. Portvin er én av ingrediensene.

Desserten fra 1906 er fortsatt populær i Norge året rundt. Dronning Maud fromasj, eller Haugesunddessert, består hovedsakelig av krem, eggedosis og sjokolade.

Denne oppskriften utgjør 6-7 porsjoner.

Dersom du ikke ønsker å bruke portvin, kan du erstatte det med innkokt eplemost eller med presset saft av appelsin.

Vil du se Wenche i aksjon? Se hele fremgangsmåten på TV 2 Sumo.

Dette trenger du

  • 5 plater gelatin + ca ½ dl kokende vann
  • 1 plate (200 g) revet mørk sjokolade
  • 2 egg
  • 3 eggeplommer
  • 5 ss sukker
  • 6 dl kremfløte
  • ½ dl portvin

Slik gjør du det

Legg gelatinbladene i bløt i kaldt vann et par minutter.

Riv sjokoladen fint opp.

WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff
WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff

Visp eggeplommer, hele egg og sukker til stiv eggedosis.

Visp fløten til en halvmyk krem.

Klem vannet ut av gelatinplatene og løs dem opp i ½ dl kokende vann. Avkjøl litt og tilsett portvin.

Hell portvin og gelatinoppløsningen i en tynn stråle i eggedosisen under omrøring. Vend inn kremen.

Legg fromasj og revet sjokolade lagvis en bolle eller i porsjonsglass.

La fromasjen stivne i kjøleskapet minst 2-3 timer eller natten over.