Lutefisk

Beregn ¾ til 1 kg lutefisk pr person En neve salt Litt grovmalt pepper Varm stekeovnen til 200 grader – ev. damp den på 100 grader i dampovn.

Slik gjør du:

Skjær lutefisken i tykke skiver på ca. 250 g eller mer. Legg lutefiskskivene med skinnsiden ned i langpanne.

Dryss med en salt og la fisken ligge med saltet 30-40 min før langpannen dekkes med aluminiumsfolie og settes i stekeovnen. (Saltet skal ikke skylles av.)

Bak/stek i varm stekeovn på 200 grader på nederste rille i 30-40 minutter, eller damp den i 20 minutter i dampovn.
Tiden avhenger av tykkelsen på skivene.

Lutefisk skal serveres rykende varm, gjerne på varme tallerkener.

Tilbehøret varierer fra familie til familie, velg det som passer:

• Hvit saus (som ev. smakes til med sennep)
• Grønn ertestuing
• Ribbefett/sprøstekt bacon
• Lefse eller flatbrød
• Sirup og/eller terninger av geitost

En viktig del av måltidet er nykokte gode poteter, gjerne mandelpotet, Gulløye eller Ringerikspoteter. Kokes med skallet på og skrelles før servering.

Grønn ertestuing

Ca 250 g (3 dl) grønne tørkede erter
3-4 ss mykt smør
Salt, pepper
¼ til ½ ts farin

Slik gjør du:

Legg ertene i bløt natten over i rikelig med kaldt vann. Hell av vannet og kok ertene møre i nytt friskt vann. Vannet skal stå ¼ opp på ertene når de er ferdig kokt. Koketid er ca. 1 time. Rør inn smør og smak til med salt, pepper og sukker.

En ny «moderne» variant er ertestuing av fryste grønne erter. Kok opp fryste erter, hell av kokevannet. Mos med en stavmikser og smak til med smør, salt og pepper.

Hvit saus smakt til med sennep

• 2 ss smør
• 2 ss hvetemel
• 4 dl melk
• 3-4 ss grov (søt) sennep
• Salt, grovmalt pepper

Slik gjør du:

Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring. Kok opp og la sausen trekke 6-8 min. Smak til med sennep, salt og pepper.