Wenches julekalender

Wenches versjon av lutefisk

Luke 14: Lutefisk servert med sprøstekt bacon, grønn ertestuing og sennepssaus.

LUTEFISK: Det finnes mange ulike tradisjoner for tilbehøret til lutefisken. Wenche viser deg sin favoritt i dagens luke. Foto: Mastiff
LUTEFISK: Det finnes mange ulike tradisjoner for tilbehøret til lutefisken. Wenche viser deg sin favoritt i dagens luke. Foto: Mastiff

Tilbehøret gjøres klart før lutefisken settes i stekeovnen. Poteter kokes mens fisken står i stekeovnen.

Beregn ½ - ¾ kg lutefisk i rause stykker (2 rause stykker pr person).

Vil du se Wenche i aksjon? Se hele fremgangsmåten på TV 2 Sumo.

Lutefisk

  • Ca 1 ss salt/ flaksalt pr kg lutefisk
  • Litt grovmalt pepper

Varm stekeovnen til 200 grader. Skjær lutefisken i tykke skiver på cirka 250 gram eller mer. Legg lutefiskskivene med skinnsiden ned i langpannen. Dryss med salt og la fisken ligge med saltet 30-40 minutter før langpannen dekkes aluminiumsfolie og settes i en varm stekeovnen. Saltet skal ikke skylles av.

Når stekeovnen er varmet opp, skal fisken stekes på nederste rille i 30-40 minutter. Tiden avhenger av tykkelsen på skivene.

La lutefisken renne godt av seg før servering. Lutefisk skal serveres rykende varm, gjerne på varme tallerkener. Tilbehøret varierer fra familie til familie, velg det som passer:

WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff
WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff
  • Hvit saus eventuelt smak til med sennep
  • Grønn ertestuing av tørre erter eller pure av grønne frosne erter.
  • Ribbefett eller sprøstekt bacon
  • Lefse eller flatbrød
  • Sirup og/eller terninger av geitost

En viktig del av måltidet er nykokte gode poteter, gjerne mandelpotet, Gulløye eller Ringerikspoteter. Disse kokes med skallet på og skrelles før servering.

Grønn ertestuing

  • Ca 250 g (3 dl) grønne tørkede erter
  • 3-4 ss mykt smør
  • Salt, pepper
  • 1/4-1/2 ts farin

Legg ertene i bløt natten over i rikelig med kaldt vann. Hell av vannet. Kok ertene møre i nytt friskt vann. Vannet skal stå ¼ opp på ertene når de er ferdig kokt. Koketid er cirka 1 time.

Rør inn smør og smak til med salt, pepper og sukker.

En ny «moderne» variant er ertestuing av frosne, grønne erter.

Kok opp de frosne ertene. Hell av kokevannet. Mos med en stavmikser og smak til med smør, salt og pepper.

Hvit saus smakt til med sennep

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 3-4 ss grov sennep
  • Salt, grovmalt pepper

Smelt smør, rør inn hvetemel og spe med varm melk under omrøring.

Kok opp og la sausen trekke 6-8 minutter. Smak til med sennep, salt og pepper.

Tips: Ønsker du lutefisken fast, er det lurt å strø over salt cirka 1 time før koking. Hell av vannet som har dannet seg, og salte fisken med mindre salt enn du ellers ville gjort før den skal inn i ovnen.

Lutefisk spises med mye forskjellig tilbehør, men det vanligste, foruten nykokte poteter og sprøstekt bacon, er sirup, lefse, hvit saus, brunost, sennep, smeltet smør, ribbefett, lettsaltet flesk, kokt hvitkål, gulrøtter, kålrot, kålrabistappe og ertestuing.