Denne deigen passer til en gryte 20-22 centimeter i diameter.

Dette er en grunnoppskrift, prøv deg fram og tilsett mel, frø og nøtter etter eget ønske.

Deigen kan lages morgen eller kveld, den trenger 10-12 timers heving før brødene stekes.

Du trenger en jerngryte med lokk eller en tykkbunnet emaljert gryte med lokk. Smør gryten med litt olje i bunnen før den varmes opp, da er du sikker på at brødet ikke fester seg i bunnen.

Vil du se Wenche i aksjon? Se hele fremgangsmåten på TV 2 Sumo.

Dette trenger du:

  • 400 g hvetemel/spelt
  • 300 grovt hvetemel/spelt
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl linfrø
  • 1 ts salt
  • 1/5 ts tørrgjær
  • 6 dl kaldt vann

Slik gjør du det:

Bland sammen alt det tørre. Tilsett vann og rør sammen til en glatt, klissete deig. Dekk bakebollen med et lokk eller plast og sett til heving i 10-12 timer på kjøkkenbenken.

Før steking må gryten med lokk settes på nederste rille i kald stekeovn og varm opp til 250 grader.

Ta ut den varme gryten (husk tykke grytekluter). Dryss eventuelt litt grovt mel eller semulegryn i bunnen av gryten. Hell og fordel deigen i gryten, glatt den til på toppen. Legg på lokk og sett gryten tilbake i stekeovnen.

Senk temperaturen til 230 grader og stek brødet i 45-50 minutter. Ta av lokket og stek videre i 10-15 minutter. Bank forsiktig på brødet. Det skal være en hul lyd når det er ferdigstekt og toppen skal være gyllen.

Hvelv brødet over på en rist. Det er fristende å skjære i brødet med en gang, men la det hvile minst 30 minutter før det skjæres opp.

Pakk brødet i et kjøkkenhåndkle ved oppbevaring. Dersom du vil gi det bort i gave, kan du pakke det inn i gråpapir og surre hyssing rundt pakken.

Det er for mange den perfekte julegaven!