Ovnsbakte kålruletter servert med persillesaus

Retten har lange tradisjoner i Norge, men opprinnelsen er trolig fra sør i Europa, hvor den ble laget med vinblader.

Wenche forteller at moren hennes noen ganger serverte kålrulettene med hvit persillesaus og noen ganger med brun saus. Tilbehør kokte gulrøtter og alltid rørte tyttebær.

– Du har sikkert dine minner og kryddersmaker til denne retten, ta vare på dem.

Du trenger:

  • 10-12 blader fra hodekål, savoykål eller kinakål
  • ca. 500 g kjøttdeig av lam eller karbonadedeig, eventuelt blandet med medisterdeig / kvernet kyllingkjøtt eller et krydret kjøttfritt alternativ
  • 1 ½ ts salt
  • grovmalt pepper
  • ¼ ts finrevet muskatnøtt
  • ¼ ts allehånde
  • ev ¼ ts malt ingefær
  • ½ finhakket løk (surr gjerne løk og hvitløk i litt olje før den tilsettes i kjøttet)
  • 2 ½ ss potetmel
  • 1 egg (kan sløyfes)
  • ca. 2 dl kald melk eller vann

Arbeid saltet inn i det kvernede kjøttet. Tilsett salt krydder, potetmel og eventuelt egg. Spe med melk eller vann (bør ha samme temperatur som deigen, helst kaldt). Spe med litt væske av gangen og arbeid godt inn i deigen før neste speeing.

Kok opp lettsaltet vann, legg kålbladene i det kokende vannet i ca. 2 min. Legg dem i kaldt vann, rask avkjøling gir god farge på bladene. Legg bladene på et klede eller en rist slik at vannet renner av. Skjær eventuelt av den nederste tykke midtstilken på kålbladene (det gjør det lettere på pakke kjøttfarsen inn i kålebladene).

Varm stekeovn til 200 grader.

Smør en ildfast form med litt smør.

Legg ca. 2 ss med kjøttfarse eller kjøttfritt alternativ på hvert kålblad. Brett/pakk kålen rundt fyllet og legg kålrulettene tett i tett i formen, slik at de beholder formen. Hell på litt vann eller kraft og fordel eventuelt litt smør over.

Sett formen på midterste rille i varm stekeovn i ca. 20 min. Ta av lokket og stek videre i ca 20 minutter til de er lett gylne (ikke brune) og er gjennomstekt. Øs med kraften 3-4 ganger under stekingen.

Hell kraften i en kasserolle, tilsett litt fløte eller melk og jevn med hvetemel eller maisennamel utrørt i litt melk (som tåles) eller vann. Kok opp og la trekke 6-8 min. Rør eventuelt inn 1-2 ss smør og finhakket persille rett før servering.