«Grønnsaksjulekake» med potetlefse, bakte rotgrønnsaker, selleripuré, tørkede frukter, valnøtter og krydderdressing.
Oppskriften er beregnet til 4 personer. Tidsbruk: Ca. 40 minutter.
- 1 pose lefser
- ½ sellerirot
- 1 søtpotet
- 2 gulrøtter
- 3 persillerøtter eller pastinakk
- salt og pepper
- 1/5 potte frisk timian
- 1/5 potte frisk rosmarin
- ½ dl olivenolje
Sett ovnen på 200 grader varmluft.
Rens og skrell alle grønnsakene og del den i ½ cm tykke skiver, så de er mer eller mindre like i størrelse.
Bland grønnsakene med salt, kvernet pepper, timian, rosmarin og olivenolje.
Bak grønnsakene på et brett i ovnen i 20 minutter til de er møre.
I mellomtiden lages selleripure:
- ½ sellerirot
- 50 g smør (plantemargarin eller olivenolje for vegansk)
- fløte (soyafløte for vegansk)
- salt og pepper
- ½ dl rosiner
- ½ dl tranebær eller andre tørkede frukter
- 1 dl valnøtter
- salt og pepper
Rens sellerien og kutt den i 2 cm terninger.
Kok den mør i lettsaltet vann i ca. 15 minutter.
Sil av vannet og kjør sellerien til puré med smør, salt og pepper.
Bland i rosiner, tranebær og grovhakkede valnøtter.
På et ildfast fat monteres «grønnsaksjulekaken». Lefse nederst, så et lag med selleripuré, bakte grønnsaker og så det samme i et nytt lag.
Lag gjerne 4-5 lag med de peneste grønnsakene øverst.
Bak «julekaken» i 15 minutter ved 200 grader varmluft.
Serveres fra fatet med rucculasalat og krydderdressing.
Krydderdressing
- 1 beger cremé fraîche
- 1 ts malt kanel
- 1 ts malt kumin
- 1 ts karri
- 2 ss limesaft
- 1 ss sukker
- salt og pepper
- 1 pose rucculasalat til pynt
Bland alle ingrediensene og smak til.
Hvitkålsalat med fiken og sort pepper
- 300 g hvitkål
- 2 ss hvit vineddik
- 1 ts salt
- 1 ss sukker
- 1 ss grovmalt sort pepper
- 50 tørket fiken i terninger
- ½ dl olivenolje, extra virgine
Finsnitt kålen og legg den i en blandebolle. Ha på alle de andre ingrediensene og bland godt sammen.