«Grønnsaksjulekake» med potetlefse, bakte rotgrønnsaker, selleripuré, tørkede frukter, valnøtter og krydderdressing.

Oppskriften er beregnet til 4 personer. Tidsbruk: Ca. 40 minutter.

  • 1 pose lefser
  • ½ sellerirot
  • 1 søtpotet
  • 2 gulrøtter
  • 3 persillerøtter eller pastinakk
  • salt og pepper
  • 1/5 potte frisk timian
  • 1/5 potte frisk rosmarin
  • ½ dl olivenolje

Sett ovnen på 200 grader varmluft.

Rens og skrell alle grønnsakene og del den i ½ cm tykke skiver, så de er mer eller mindre like i størrelse.

Bland grønnsakene med salt, kvernet pepper, timian, rosmarin og olivenolje.

Bak grønnsakene på et brett i ovnen i 20 minutter til de er møre.

I mellomtiden lages selleripure:

  • ½ sellerirot
  • 50 g smør (plantemargarin eller olivenolje for vegansk)
  • fløte (soyafløte for vegansk)
  • salt og pepper
  • ½ dl rosiner
  • ½ dl tranebær eller andre tørkede frukter
  • 1 dl valnøtter
  • salt og pepper

Rens sellerien og kutt den i 2 cm terninger.

Kok den mør i lettsaltet vann i ca. 15 minutter.

Sil av vannet og kjør sellerien til puré med smør, salt og pepper.

Bland i rosiner, tranebær og grovhakkede valnøtter.

På et ildfast fat monteres «grønnsaksjulekaken». Lefse nederst, så et lag med selleripuré, bakte grønnsaker og så det samme i et nytt lag.

Lag gjerne 4-5 lag med de peneste grønnsakene øverst.

Bak «julekaken» i 15 minutter ved 200 grader varmluft.

Serveres fra fatet med rucculasalat og krydderdressing.

Krydderdressing

  • 1 beger cremé fraîche
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts malt kumin
  • 1 ts karri
  • 2 ss limesaft
  • 1 ss sukker
  • salt og pepper
  • 1 pose rucculasalat til pynt

Bland alle ingrediensene og smak til.

Hvitkålsalat med fiken og sort pepper

  • 300 g hvitkål
  • 2 ss hvit vineddik
  • 1 ts salt
  • 1 ss sukker
  • 1 ss grovmalt sort pepper
  • 50 tørket fiken i terninger
  • ½ dl olivenolje, extra virgine

Finsnitt kålen og legg den i en blandebolle. Ha på alle de andre ingrediensene og bland godt sammen.