Farmen-Mathias' (27) største drøm ble til et mareritt: – Til slutt var jeg helt desperat

Da Mathias Scott Pascual skulle på utveksling til USA som 16-åring, tok oppholdet en svært dramatisk vending.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter sju uker inne på Lundereid gård begynner deltakerne å bli møkk lei av potet og hjemlengselen kommer snikende. Samtidig har konkurransen begynt å tilspisse seg i 1919.

Når Mathias Scott Pascual (27), som nå har begge beina godt plantet i 2019, ser tilbake, er han svært takknemlig for at han fikk sitte i storbondestolen den uken.

– På det tidspunktet var konkurransen i ferd med å dra seg til. Det var godt å vite at jeg hadde minst en uke til der inne, sier han til TV 2.

Bygutten hadde dessuten vokst mye siden han var storbonde første gang.

STORBONDE-TRIO: Mathias Scott Pascual og hjelperne Vibecke Garnaas og Leif Kristian Tindeland i storbondesengen. Foto: Alex Iversen / TV 2
STORBONDE-TRIO: Mathias Scott Pascual og hjelperne Vibecke Garnaas og Leif Kristian Tindeland i storbondesengen. Foto: Alex Iversen / TV 2

– Jeg følte meg mye tryggere i rollen, kjente folk bedre, visste mer om hvordan folk følte seg og alt som skjedde bak i kulissene. Jeg hadde mer kontroll, forklarer han.

– Det var stort for meg

Å miste kontroll er en følelse Mathias har kjent på før. I 2009 opplevde han nemlig å bli frarøvet muligheten til å bestemme over egen tilværelse.

Det hele startet med at han hadde fått oppfylt det som på den tiden var hans største ønske: Å tilbringe et år som utvekslingselev i farens hjemland, USA.

– Jeg hadde jobbet hardt og spart opp penger selv for å få til dette, så det var stort for meg da det endelig ble en realitet, sier han.

Men allerede før han reiste, støtte Mathias på problemer. På den tiden slet bærumsgutten med astmaanfall og sterke allergier mot dyr og gress, noe som skulle gjøre det utfordrende å finne en passende vertsfamilie.

KVELDEN FØR AVREISE: Mathias' venner ønsket ham god tur kvelden før han reiste til USA. Foto: Privat
KVELDEN FØR AVREISE: Mathias' venner ønsket ham god tur kvelden før han reiste til USA. Foto: Privat

Ventet lenge på vertsfamilie

Mens alle de andre utvekslingselevene hadde fått tildelt familier mange måneder tidligere, fikk ikke Mathias vite hvor han skulle bo før det kun var én uke igjen til avreise.

– Jeg husker jeg ble ganske sjokkert da jeg fikk et brev fra vertsmoren min. Der sto det at de bodde på en stor gård i et lite, og øde, tettsted i Texas, full av både katter, hunder, hester og kyr, forteller han.

Allerede første natt hos den amerikanske familien fikk Mathias astmaanfall, og skjønte derfor raskt at dette kom til å bli uutholdelig.

Jeg vurderte faktisk å løpe ut i veien og bli påkjørt for å havne på sykehus. Da fikk jeg i alle fall ringt hjem.
Mathias Scott Pascual

– Jeg sa tidlig ifra om at jeg enten måtte bli plassert et annet sted eller reise hjem til Norge. Likevel tok det en hel uke før organisasjonen tok meg på alvor. Først sa de at jeg bare måtte venne meg til det, forteller han.

Isolert i to uker

Lite visste Mathias om at organisasjonens løsning skulle prege ham i lang tid etterpå. Mens han ventet på å få et nytt hjem, ble han innlosjert hos familien til representanten fra det amerikanske utvekslingsfirmaet. Der ventet en uke i fullstendig isolasjon.

– Der tok de fra meg alle muligheter til å ha kontakt med familien min og resten av omverdenen. Jeg fikk ikke en gang forlate huset og visste egentlig ikke hvor jeg var hen, minnes Mathias.

Jobbet dag og natt

Han fikk ingen informasjon, og det ble lange dager foran en TV-skjerm i familiens stue. Samtidig så han at familien hans hjemme i Norge forgjeves prøvde å kontakte representanten.

– Hun bare avbrøt anropene. Til slutt ble jeg helt desperat og begynte å tenke ut helt absurde planer for å få tilgang på en telefon. Jeg vurderte faktisk å løpe ut i veien og bli påkjørt for å havne på sykehus. Da fikk jeg i alle fall ringt hjem, tenkte jeg, forklarer han.

KLEM AV MAMMA: Mamma Torunn Skar Pascual på Gardermoen før avreise. Foto: Privat
KLEM AV MAMMA: Mamma Torunn Skar Pascual på Gardermoen før avreise. Foto: Privat

Hjemme i Norge jobbet foreldrene og det norske kontoret i organisasjonen dag og natt for å løse situasjonen. Det var til slutt farens ultimatum som ble avgjørende for at Mathias fikk reise hjem.

– Det kom til et punkt hvor pappa sa: «Enten må vi må vi få snakke med Mathias, eller så må vi ringe politiet». Tre dager senere var jeg på norsk jord igjen. Da var jeg veldig lettet, sier han.

Ryddet opp

Mathias forteller at det norske kontoret for organisasjonen tok hendelsen svært alvorlig og sørget for å rydde opp.

– De møtte meg med forståelse og var svært lei seg for at det hadde endt slik. Det var de som betalte reisen min hjem igjen, sier han.

Likevel innrømmer Mathias at han har tenkt mye på motivet det amerikanske datterselskapet hadde for å holde ham igjen der.

– Jeg vet ikke, men jeg er redd årsaken kan ha vært økonomisk vinning. Organisasjonen jeg reiste gjennom skal i utgangspunktet ikke tjene penger på elevene sine, men jeg er usikker på om det datterselskapet som tok meg imot hadde samme retningslinjer, under Mathias.

Den dramatiske opplevelsen har imidlertid ikke påvirket 27-åringens forhold til landet over dammen. I tillegg til å regelmessig besøke slektninger i USA, har han også bodd en lengre periode i Minneapolis for å studere i ettertid.

– Både bestemor og bestefars familie bor der borte, samt at jeg fikk mange venner der da jeg studerte, så jeg prøver å være der så ofte som mulig, bedyrer Mathias.

Se Farmen tirsdager, onsdager og søndager på TV 2 og TV 2 Sumo.