Ferskt kjøtt og suppe

Retro helgemat står på menyen hos Wenche. Hun lager ferskt kjøtt og suppe med sursøt løksaus og melboller.

Ferskt kjøtt og suppe

– I mitt barndomshjem ble denne retten servert med sur-søt løksaus, «klot» og melne poteter, forteller Wenche.

  • ca 1 1/2 kg høyrygg fra storfekjøtt (noen velger lammekjøtt med ben)
  • vann
  • 2 ts salt
  • pepper
  • ¾ - 1 lite kålhode
  • 3 gulrøtter
  • 1/2 sellerirot
  • 1 purre

Sur-søt løksaus

  • 2 ss smør
  • 1 løk
  • 3 ss hvetemel
  • ca. 5 dl kjøttkraft fra suppen
  • ca. 1 ss 7% eddik/eplecidereddik
  • 2-3 ss sukker
  • salt

Kok kjøttet i hele stykker.

Legg kjøttet i en stor kasserolle (plass til kjøtt og grønnsaker). Fyll på med vann til det dekker kjøttet. Kok opp uten lokk, la trekke 10-15 min. Bruk en skje/hullsleiv og fjern «skummet» på toppen av kraften, for å få en klar kraft.

Dryss over salt og la kjøttet trekke under lokk til det er mørt (ca. 2 timer).

Rens og del grønnsakene opp i strimler/skiver og la grønnsakene koke med de siste 15-20 min. Smak suppen til med salt og pepper.

Ta av kraft til saus.

Rens og finhakk løken og la den surre seg blank i smør. Rør inn hvetemel og spe med varm kraft, litt om gangen. Rør godt mellom hver speeing.

Kok opp og la sausen koke 8-10 min. Smak til med eddik, sukker og salt. Sausen skal ha en mild sur-søt smak.

Server suppe med grønnsaker og eventuelt klot (melboller) først i måltidet. Neste omgang server kjøtt delt i skiver med grønnsaker, kokte poteter og løksaus.

Melboller/klot

  • 50 g smør
  • 1 ¼ dl melk
  • 1 egg (tåles ikke egg, erstatt med ½ dl seterrømme/kremfløte og ¼ ts bakepulver)
  • ¾ - 1 ss sukker
  • 1/4 ts salt
  • 1/4 ts kardemomme
  • 175-200 g hvetemel

Smelt smør, avkjøl litt. Tilsett melk, sammenpisket egg, sukker og krydder og hvetemel. Rør til en litt tykk grøt.

Glatt til røren med en slikkepott, dekk med litt plast og la røren svelle 10-15 min.

Form til boller i hånden med hjelp av en teskje dyppet i kaldt vann. Legg bollene over i den varme suppen. Dypp skjeen i kaldt vann mellom hver bolle.

La bollene trekke i suppen i 5-10 min avhengig av størrelse.

Server klot (melboller) i suppen eller ved siden av kjøtt, poteter, grønnsaker og løksaus.