Rakfisk med tradisjonelt tilbehør:

Til hovedrett, beregn 250-350 g hel rakfisk med ben og hode per person.

Rakfiskfilet (ferdig renset) 125-150 g per pers.

Tradisjonelt tilbehør til rakfisken er mandelpoteter eller ringerikspoteter, lefse/flatbrød, smør/rømme og løk/purre.

Tilbehøret varierer fra familie til familie og fra distrikt til distrikt.

Rakfiskrullader:

Passer som en liten forrett, snacks eller aftensrett.

Beregn 75-100 g rakfiskfilet per person.

Smør potetlefse med en blanding av rømme eller crème fraiche smakt til med litt sennep. Dryss over finhakket purre/rødløk og ev. finhakket friskt/syrlig norsk eple. Legg over tynne skiver av rakfisk. Rull fast sammen og skjær opp i passende biter. Fest sammen med en cocktailpinne.

Kremet rakfiskmousse med akevitt:

  • Ca 250 g benfri rakfisk
  • 1 sjalottløk, grovhakket
  • 1 1/2 dl pisket seterrømme
  • ½ - 1 dl akevitt, kan sløyfes og erstattes med 3-4 knuste karvekorn
  • Nykvernet pepper

Skjær rakfisk i biter og kjør sammen med løk i en hurtigmikser til en glatt masse. Pisk rakfiskemassen inn i rømmen sammen med ev. akevitt eller knust karve. Anrett på flatbrød eller skiver av kalde kokte poteter. Anrett med dill eller gressløk.

Rakfisk med norske epler, rødløk og lefse:

Til 4-5 personer

  • Ca 250 g rakfiskfilet
  • Rømme
  • Gressløk og dill
  • Rødløk i tynne ringer
  • Potetlefser

Eplekompott: Del 2 epler (norske syrlige epler) i terninger. Legg i en kasserolle, tilsett 4-5 ss eplemost, ev. litt sukker og ½ vaniljestang. Kok opp og la trekke i 2-3 min. Avkjøl.

Anrett rakfisken på lefse sammen med tilbehøret.