Fant avføring i lammekjøtt

Matkontrollen (TV 2): – Dette er en skitsak for oss, for å si det rett ut, sier konsernsjef ved Fatland AS, Terje Wester.

I oktober har det blitt registrert to separate funn av avføring i lammekjøtt, kjøpt hos Coop.

Mattilsynet har fått bekymringsmelding fra to forbrukere, en i Mo i Rana og den andre i Valdres-området.

Se Matkontrollen gratis på TV 2 Sumo

Kan bli svært syke

Mattilsynet ser alvorlig på saken.

– Avføring fra sauer kan inneholde bakterier som kan gjøre mennesker svært syke, blant annet på grunn av farlige varianter av E-Coli. Så dette er ikke akseptabelt, sier Ragnhild Arnesen, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Heller ikke hos Coop er de begeistret for funnene som er gjort i to av deres egne butikker.

AVFØRING: Mattilsynet har i oktober fått bekymringsmeldinger om to separate funn av avføring i lammekjøtt kjøpt hos Coop. Bildet er hentet fra postlistene til Mattilsynet.
AVFØRING: Mattilsynet har i oktober fått bekymringsmeldinger om to separate funn av avføring i lammekjøtt kjøpt hos Coop. Bildet er hentet fra postlistene til Mattilsynet.

– Her er noe i vårt produkt som ikke skal være der. Det synes vi veldig lite om, og jeg ønsker selvfølgelig å beklage overfor de kundene som har kjøpt disse produktene, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge.

De to aktuelle pakkene med lammekjøtt i skiver er produsert hos Fatland Ølen.

Produsenten legger seg flat

– Dette er en skitsak for oss, for å si det rett ut. Det er klart at vi legger æren vår i å produsere kvalitet, sier konsernsjef i Fatland AS, Terje Wester.

Han sier videre at de nå har tatt grep for å unngå at dette skal skje igjen.

LEGGER SEG FLAT: De to aktuelle pakkene med lammekjøtt i skiver er produsert hos Fatland Ølen. Konsernsjef i Fatland AS, Terje Wester svarer Solveig Barstad hvordan dette kunne skje. .
LEGGER SEG FLAT: De to aktuelle pakkene med lammekjøtt i skiver er produsert hos Fatland Ølen. Konsernsjef i Fatland AS, Terje Wester svarer Solveig Barstad hvordan dette kunne skje. .

– Inne på slakteriet er det egne folk som står og kontrollerer. I tillegg har vi nå kjøpt inn utstyr som gjør at vi skal støvsuge ut fettet i bekkenet og steame det for å redusere risikoen. Samtidig har vi satt inn forsterket kontroll på skjæreavdelingen, og gått gjennom det nøye med alle operatører slik at de tar bort der det kan være mistanke om forurensning, sier han til Matkontrollen.

– Hva vil du si til de som har funnet sauebæsj i maten sin?

– Vi beklager sterkt at det har skjedd. Vi er glade for at de har gitt beskjed om funnet, slik at vi kan rette opp i det, og slik at vi kan gå gjennom våre rutiner for å unngå at det skjer igjen, sier Wester i Fatland.

Wester mener at selv om kontrollen her ikke oppdaget avføringen, så er det her snakk om to enkeltstående tilfeller.

– Her har vi gjort to feil. Det er to enkeltstående saker og vi har iverksatt tiltak for å unngå at det skal skje igjen.

– Er du helt sikker på at det er to enkeltstående saker?

– Ja, det er to enkeltstående saker der som er oppdaget her.

– Uakseptabel slaktemetode

Mattilsynet mener derimot at det aktuelle slakteriet dette kjøttet kommer fra, er et av seks slakterier i Norge som har slaktemetode som ikke er akseptabel.

– Slaktemetoden slakteriene bruker varierer. Det er seks slakterier i Norge i dag som har en slaktemetode som Mattilsynet mener er uakseptabel. De har fått pålegg om å endre sin slaktemetode, nettopp for å redusere faren for at dette skal skje, sier Ragnhild Arnesen, seniorrådgiver i Mattilsynet.

FLERE SLAKTERIER: Det er flere slakterier som har fått pålegg fra Mattilsynet om å endre slaktemetoden. Foto: Renold T. Christopher / Matkontrollen.
FLERE SLAKTERIER: Det er flere slakterier som har fått pålegg fra Mattilsynet om å endre slaktemetoden. Foto: Renold T. Christopher / Matkontrollen.

Til det svarer Fatland AS følgende:

– Fatland tar matrygghet på stort alvor, og vi beklager at lammeperler har funnet veien ut i produkter. Det er faglig uenighet om hvilken slaktemetode for småfe som gir den aller beste slaktehygienen. Vi mener at dagens slaktemetode er minst like bra som det Mattilsynet foreslår. Vi og kjøttbransjen avventer derfor utfallet av EUs arbeid med felles retningslinjer for slaktehygiene.

Ble lagt inn på sykehus

Unni og Jonny Johnsson bor på Ålgård i Rogaland. For en del år siden kjøpte de flere pakker med fårikålkjøtt og puttet i fryseren. En av pakkene ble brukt til å lage lammefrikassé. Kjøttet ble ikke kjøpt hos Coop, men hos en annen butikkjede.

BLE SYK: Jonny Johnsson ble svært syk etter å ha spist lam. Solveig Barstad møtte han og konen Unni hjemme hos dem i Ålgård i Rogaland. Foto: Renold T. Christopher/ Matkontrollen.
BLE SYK: Jonny Johnsson ble svært syk etter å ha spist lam. Solveig Barstad møtte han og konen Unni hjemme hos dem i Ålgård i Rogaland. Foto: Renold T. Christopher/ Matkontrollen.

Mens Unni syntes måltidet smakte rart, merket ikke Jonny at det var noe spesielt, så han forsynte seg godt.

– Men like etterpå fikk jeg smerter i magen og kjente meg veldig dårlig, sier Jonny.

Jonny ble lagt inn på Stavanger universitetssykehus med betennelse i magen.

– Det var grusomme smerter, sier han.

Selv om de ikke med sikkerhet kan si at dette kom som en følge av lammekjøttet, så ble mistanken forsterket da Unni åpnet de andre pakkene med lammekjøtt som lå i fryseren.

– Jeg kikket på det og så at det var fullt av brune prikker, sier hun.

– Vi tok kontakt med Mattilsynet og de konstaterte at det var avføring fra sau, legger hun til.

Lik på Facebook