Inneholdt en helt annen fisk enn det som sto på pakken

Matkontrollen (TV 2): Produksjonen er stanset og 8000 forbrukerpakker av lutefisk trukket tilbake etter at Matkontrollen undersøkte salg av lutefisk i norske matbutikker.

Lutefisksesongen er i gang, men man skal tydeligvis ikke ta alle produktene i butikken for god fisk!

I ukens episode av Matkontrollen kommer det fram at et stort parti av årets lutefisk trekkes tilbake fra matbutikken. I programmet avsløres det nemlig at pakkene inneholder en helt annen type fisk enn det som står på pakken.

Se Matkontrollen gratis på TV 2 Sumo

– Sjokkert

Roger Strøm har 19 års erfaring fra fiske i nord, og han er over gjennomsnittet glad i lutefisk.

Han ble mistenksom da han testet Fiskemannens «Lutefisk av skrei» fra butikken tidligere i oktober.

– Jeg spiste fisken og ble sjokkert, sier Strøm, som hevdet det han hadde spist slett ikke var skrei.

Matkontrollen fikk fisken og tok den med til mesterkokk Eirik Strøm Lillebø. I bransjen blir han kalt lutefiskkongen. Han har tilberedt nærmere 150 tonn lutefisk.

– For det første er det veldig små bein. På en skrei er det mye større bein. For det andre er det en gul rand tettest opp mot skinnet på denne fisken. Jeg har aldri sett lignende på en skrei. Det er små muskelfiber og det er en liten fisk, sier han om fisken.

Feil i mange pakker

UVANLIG: Det er uvanlig med små bein i skrei, sier kokk Eirik Strøm Lillebø som undersøkte fisken. Foto: Renold T. Christopher / Matkontrollen.
UVANLIG: Det er uvanlig med små bein i skrei, sier kokk Eirik Strøm Lillebø som undersøkte fisken. Foto: Renold T. Christopher / Matkontrollen.

Den anerkjente kokken sier at skrei som blir brukt til lutefisk er vanligvis mellom tre og fem kilo.

– Dette er ikke skrei. Enten har de vært i babybasseng og hentet torsken sin, ellers så er det en annen fisk. Jeg tipper det siste, sier den Strøm Lillebø.

Stort parti trukket tilbake

Siden hverken Roger eller kokken tror at dette er skrei, tar vi kontakt med NorgesGruppen. De eier UNIL AS, som er leverandør av det aktuelle produktet.

Roger Strøm og Eirik Strøm Lillebø hadde rett.

Dette er saken om «Lutefisk av skrei» av Fiskemannen

I januar 2019 oppdaget Roger noe rart med lutefisken han hadde kjøpt. DNA-analyser viste at to av fire pakker han kjøpte inneholdt hverken var skrei eller torsk. Produsenten mente at dette var et enkeltavvik og skulle bedre sine rutiner. I oktober 2019 fikk Roger igjen feil fisk i pakken. Denne gangen var det lange i stedet for skrei. NorgesGruppen ser på dette som et mer alvorlig avvik. De tilbakekaller 8000 forbrukerpakninger av lutefisken og stopper produksjonen.

– Det er sannsynligvis lange. Noe det selvfølgelig ikke skulle vært. Det skulle åpenbart vært skrei, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, til Matkontrollen.

– Hvordan vil du forklare at dette har skjedd?

– Vår produsent lager både lutefisk av lange, som blant annet går til det svenske markedet, og de lager lutefisk av skrei til oss. Her har de på en eller annen måte klart å mikse råstoffet, slik at det har kommet lutefisk av lange i våre forpakninger.

NorgesGruppen sier at det er snakk om 8.000 forbrukerpakninger som kan være feilpakket.

– Derfor har vi nå trukket tilbake hele dette partiet, og stoppet produksjonen inntil vi har fått full kontroll på hva som egentlig har skjedd, sier hun.

Ikke første gang

Historien om Rogers mistanke om Fiskemannen sin «Lutefisk av skrei» starter ikke her. Den startet da Roger var skråsikker på at lutefisken han kjøpte i januar i år heller ikke var skrei.

Restbeholdningen av Fiskemannen sin «Lutefisk av skrei» ble da solgt på tilbud. Roger slo til og kjøpte fire pakker.

LUTEFISKGLAD MANN: Roger Strøm bor i Bamle. Han er over gjennomsnittet glad i lutefisk og har 19 års erfaring fra fiske i Nord-Norge. Foto: Renold T. Christopher / Matkontrollen.
LUTEFISKGLAD MANN: Roger Strøm bor i Bamle. Han er over gjennomsnittet glad i lutefisk og har 19 års erfaring fra fiske i Nord-Norge. Foto: Renold T. Christopher / Matkontrollen.

– Da jeg skulle spise og nyte maten, fikk jeg sjokk. Jeg fikk hele munnen full av fiskerist og fiskeskjell. Det klebet seg i ganen. Det var helt forferdelig, sier han til Matkontrollen.

Fikk feil fisk

Roger tok kontakt med produsenten og fikk bekreftet det han mistenkte. Det han spiste var ikke skrei.

– Da jeg fikk svar om at det var lyr, og at det var et engangstilfelle, så trodde jeg faktisk ikke på det. Jeg syntes det så ut som at det var noe mer, sier han.

Matkontrollen sendte alle de fire produktene Roger kjøpte til Eurofins for DNA-analyse. Etter noen uker var resultatene klare. To av produktene inneholdt hverken skrei eller torsk, men en helt annen type fisk.

– Det var lyr. Det er 100 prosent sikkert, sier Gjermund Vogt, fagsjef i kjemi hos Eurofins.

Roger Strøm var ikke overrasket over analyseresultatene.

SER DU FORSKJELL?: Den ene delen av denne pakken inneholdt lange og ikke skrei som det skulle ha vært. Foto: Roger Strøm.
SER DU FORSKJELL?: Den ene delen av denne pakken inneholdt lange og ikke skrei som det skulle ha vært. Foto: Roger Strøm.

– Alvorlig avvik

Det siste årey har han altså opplevd flere ganger å kjøpe lutefisk av en helt annen type fisk enn det som står på pakken. NorgesGruppen er opptatt av å holde de to tilfellene adskilt.

– Den i fjor så vi på som et enkelt avvik, at det hadde sneket seg inn noen lyr i skreifangsten. Det er noe som kan skje. Det som har skjedd nå, ser vi på som et mer alvorlig avvik, sier Søyland.

– Skjønner du at Roger og andre kunder kan miste tilliten til det som står på pakken når NorgesGruppen legger produktene sine i butikk?

– Det forstår jeg veldig godt. Her må vi bare beklage. Dette skulle selvfølgelig ikke skjedd. Vi skjerper inn alle rutiner og vi har fått lovnader om at produsenten nå har hentet inn ekstra mannskap, slik at det blir en kvalitetskontroll i absolutt alle ledd, sier Søyland til Matkontrollen.

RYDDES OPP: Kine Søyland i Norgesgruppen sier de nå iverksetter flere kontroll-tiltak for at dette ikke skal gjenta seg. Foto: Renold T. Christopher / Matkontrollen.
RYDDES OPP: Kine Søyland i Norgesgruppen sier de nå iverksetter flere kontroll-tiltak for at dette ikke skal gjenta seg. Foto: Renold T. Christopher / Matkontrollen.