STOR KÅRING:

En av disse danker ut «pølse i vaffel»

Matkontrollen (TV 2): Vi ba det norske folk om hjelp til å finne en utfordrer til Moss sin pølse i vaffel. Nå er vinneren kåret og den overrasker!

Pølse i vaffel er en omdiskutert, elsket og hatet matrett. Det er et kontrastfylt lite måltid – med sødmen fra vaffelen, blandet med saltet og røykesmaken fra winerpølsa.

Moss sin store stolthet

På elsk-siden finner du tilskuerne på Melløs stadion.

– Pølse i vaffel er jo en identitetsgreie for en mossing. Å dra på fotballkamp på Melløs uten pølse i vaffel ... det er som ... ja, da har du ikke vært på fotballkampen, forteller Roy Kenneth Nilsbakken, bedre kjent som den ihuga Moss FK-supporteren «Hjælmen».

Se Matkontrollen gratis på TV 2 Sumo

PØLSE I VAFFEL: Ryktene vil ha det til at det var selveste Eyvind Hellstrøm som oppfant pølse i vaffel på 60-tallet. Andre mener at det var onkelen hans som er oppfinneren. Foto: Matkontrollen/TV 2
PØLSE I VAFFEL: Ryktene vil ha det til at det var selveste Eyvind Hellstrøm som oppfant pølse i vaffel på 60-tallet. Andre mener at det var onkelen hans som er oppfinneren. Foto: Matkontrollen/TV 2

Ville utfordre pølse i vaffel

De fleste av oss har vokst opp med vafler som en dessert, eller som et hyggelig mellommåltid hos bestemor.

Slik oppstod «pølse i vaffel»

  • Historiene rundt pølse i vaffel sin opprinnelse er mange, men ifølge Moss-supporter Roy Kenneth Nilsbakken, også kjent som «Hjælmen», er det selveste Eyvind Hellstrøm som fant opp pølse i vaffel på midten av 60-tallet, da han og broren jobbet i iskrembutikken til onkelen.
  • «Hjælmen» hevder at da de gikk tom for pølsebrød måtte de improvisere, og tilbydde kundene pølse i vaffel.
  • Til NRK har Eyvind Hellstrøm fortalt at selv om han var tilstede, så var det onkelen Arne som fant opp retten da de var tom for pølsebrød i kiosken.
  • Etter hendelsen i iskrembutikken i Moss, spredte retten seg rundt omkring i Østfold-byene.
  • Men det er i den svenske kommunen Mellerud at det hevdes at pølse i vaffel først så dagens lys, ifølge NRK.
  • Her var det også under lignende omstendigheter at man så seg nødt til å bruke vaffel som pølsebrød.

Men nå er det ikke uvanlig å lage grove varianter til frokost, lunsj og middag – toppet med pålegg eller middagsmat. Snarere tvert imot er det blitt trendy å servere middagsvafler ved serveringssteder i det ganske land. Det er bare fantasien som setter grenser for hva som kan klemmes mellom en vaffel.

Denne høsten har Matkontrollen utfordret pølse i vaffel, som jo kan sies å være mossingenes regjerende middagsvaffel. Seerne til TV 2-programmet ble utfordret til å dele bilder av sine middagsvafler i sosiale medier ved hjelp av emneknaggen #IMINVAFFEL, eller ved å sende inn deres forslag.

Mat- og landbruksminister Olaug Bollestad fikk se gjennom alle de innsendte forslagene, og valgte ut vaffelen med pinnekjøttrester som sin kandidat til finalen. Programleder i Matkontrollen, Solveig Barstad, valgte ut vaffelen med rogn, rømme, hvitløkssmør og revet hvitost som sin kandidat.

De resterende vaffelforslagene ble lagt ut på Facebook-siden til Matkontrollen, der vaffelen med brie og appelsingelé ble stemt fram som siste finale-kandidat.

Stjernespekket jury

TV-kokk Wenche Andersen, Gutta på tur-programleder Arne Hjeltnes og Alt for Norge-programleder Fridtjof Nilsen samlet seg til smakstest på Østmarksetera restaurant. Der skulle de bli enige om noen av de tre nevnte vaffelvariantene kan utkonkurrere pølse i vaffel.

KVALIFISERT JURY: Det er Wenche Andersen, Arne Hjeltnes og Fridtjof Nilsen som til slutt avgjør hvem som vinner #IMINVAFFEL. Foto: Matkontrollen/TV 2
KVALIFISERT JURY: Det er Wenche Andersen, Arne Hjeltnes og Fridtjof Nilsen som til slutt avgjør hvem som vinner #IMINVAFFEL. Foto: Matkontrollen/TV 2

Selv om panelet mente at kreativitet er viktig i en slik konkurranse, var det fremdeles smaken som ble den avgjørende faktoren.

Vaffelen med rogn, rømme, hvitløkssmør og revet hvitost imponerte i kreativitet, men den hadde noen mangler.

– Jeg savner litt syre, eller noe sånn ... forteller Andersen, før Hjeltnes spør:

– Litt løk?

– Litt løk hadde vært godt, noe som tilfører litt sånn syrlighet til det. Og kanskje også noe som tilfører litt tekstur.

Vaffelen med brie og appelsingelé var derimot litt for lite kreativ.

– Her kunne man hatt en blåmuggost, mener Hjeltnes.

– Ja, kunne hatt litt mer punk, stemmer Nilsen i.

– Den synes jeg var genial

Selv om juryen synes vaffelen med pinnekjøttrester er blass på utseende, imponerer den på smak.

– Jeg tenkte at her mangler det rotmos, og det her blir tørt. Men når du bretter den sammen – wow, for en smak, sier Andersen.

– Dette skjønner munnen min. Og den skjønner at det er godt, forteller Nilsen begeistret.

Panelet får selvsagt også servert vaffelen som de tre kandidatene skulle utfordre – pølse i vaffel.

– Det funker kjempebra, mener Nilsen.

– Her har du smakene: Du har god pølse, så har du sennepen og ketsjupen. Så blir det en sånn herlig smakskombinasjon, utfyller Andersen.

Til tross for at panelet er begeistret for pølse i vaffel, er det pinnekjøttrester som stikker enstemmig av med seieren.

– Den synes jeg var genial, uttrykker Hjeltnes.

– Dette er jo restemiddag etter julemiddagen første juledag. Når du skal lage julelunsj, så har du pinnekjøtt i vaffel, tipser Andersen.

– På en fredagskveld – pølse i vaffel. Lørdagskveld – pinnekjøtt i vaffel, konstanterer Nilsen.