Ytrefilet av sau med restegrønnsaker

Lag et festmåltid med rester, er oppfordringen til stjernekokken Christer Rødseth.

Hver uke samler mange av oss opp rester av grønnsaker i kjøleskuffen vår hjemme. Målet med denne oppskriften er at vi en dag i uken skal bruke opp alle restene våre i kjøleskapet slik at ingenting blir kastet.

(Til 4 personer)

  • 600 g sau ytrefilet
  • ½ brokkoli (eller blomkål)
  • ½ sellerirot (eller kålrot eller annen fast rotgrønnsak)
  • 300 g små kokte poteter, eller annen kokt potet i kjøleskapet
  • 100 g syltet sølvløk eller annen grønnsak som kan gi litt syre
  • Olje til steking
  • 1 hvitløksfedd til steking av kjøtt
  • 100 g smør, eventuelt olivenolje om du ønsker å gjøre det laktosefritt
  • salt og pepper

Kjøttet

Ha salt og pepper på sauefileten.

Brun i varm stekepanne i litt olje, avslutt med smør og hvitløk.

Øs godt med smør over kjøttet, sett det så i forvarmet ovn på 180 grader og stek i ca 4 minutter. Ta kjøttet ut og la det hvile i 10-12 minutter før du steker det igjen ca 3 min.

Hvil i 10 minutter så skal det være ferdig, kjernetemperatur skal være rundt 58 grader.

Grønnsakene

Del brokkoli i buketter, del dem i 2, skrell stilken og bruk den og.

Kutt sellerien i terninger.

Brun først sellerien i en stekepanne med olje og litt smør, ha på litt salt.

Legg i brokkoli og stek med snittflaten ned.

Når brokkoli er gyllen, ha i poteter og gjennomvarm dem

Smak til det hele med litt salt til slutt.

Estragonsaus

  • 2 sjalottløk
  • 1 dl hvitvin
  • 3 dl fløte
  • 3 dl kyllingkraft
  • ½ ss hakket fersk estragon
  • 1 hvitløksfedd
  • sitron for smak
  • olje til steking av løk og hvitløk
  • maizena til jevning om ønskelig

Fres løk og hvitløk i olje.m

Ha på hvitvin og gi det et oppkok, ha så på kraft og fløte. Reduser til det halve.

Om du ikke ønsker for sterk smak på sausen kan den jevnes med maizena.

Server alt i en ildfast form og server som et festmåltid med alle restene dine!