torbjørn harr i ny film:

– Jeg har sjelden følt meg så tøff

Skuespiller Thorbjørn Harr ble lært opp av røykdykkere i brannvesenet før innspillingen av «Tunnelen». TV 2 ble med da han ble testet av sin mentor, et snaut år etter opplæringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Research er viktig i mange yrker, også for skuespillere. I action-filmen «Tunnelen» spiller Thorbjørn Harr en tidligere brann- og redningsmann, som må rykke inn i en tunnelbrann.

Det er var ikke bare for den rutinerte skuespilleren å kaste seg ut i helt ukjent farvann.

Når Harr skulle ta fatt på rollen som en brøytebilsjåfør med bakgrunn som brann- og redningsmann, krevde det litt ekstra.

– Det er en av de rollene jeg har gjort mest reasearch til på forhånd, forteller Harr til TV 2.

Fikk opplæring

For å få det hele til å se mest mulig ekte ut, dro han til Oslo brann- og redningsetat.

– Jeg visste ikke hva jeg gikk til, men det var utrolig lærerikt. Jeg hadde også en veldig god lærer, sier Harr.

Han har hatt røykdykker Audun Olsen-Skaldehaug som mentor under prosessen med forberedelsene. Røykdykkeren er imponert over hvor godt Harr klarte seg i filmen.

– Jeg ble overrasket over hvor bra dere faktisk landet det på den tiden dere brukte, sier Olsen-Skaldehaug.

I tillegg til opplæring som røykdykker i Oslo, fikk også skuespilleren opplæring av 330-skvadronen på Rygge. Han har også vært med på et sikkerhets- og brøytekurs i Trysil.

– Det er kjempegøy å få lov til å late som. Jeg har sjeldent følt meg så tøff som i denne rollen her, sier Harr.

RØYKDYKKER: Skuespiller Thorbjørn Harr er tilbake hos brannvesenet. Et år etter at han fikk opplæring av røykdykker, Audun Olsen-Skaldehaug. Foto: Torstein Wold
RØYKDYKKER: Skuespiller Thorbjørn Harr er tilbake hos brannvesenet. Et år etter at han fikk opplæring av røykdykker, Audun Olsen-Skaldehaug. Foto: Torstein Wold

Tilbake i branndrakt

Et snaut år senere er han tilbake hos mentoren.

På ny får han kjenne på 23 kilo med utstyr, og ikke minst oksygenmaska som gjør jobben ekstra tung.

Skuespilleren blir sendt inn i en treningsleilighet ved Sagene brannstasjon i Oslo. Den er fylt opp med røyk, og har derfor svært begrenset sikt. Oppgaven er å finne en savnet person, som for anledningen er en dukke.

Harr bruker ikke lang tid på å finne dukken, men mister kontakten med veggen som ledet han dit og sliter derfor litt med å finne veien ut igjen.

– Når jeg finner han vil jeg bare ut, men da har jeg ikke kontakt med veggen og da mister man hvor man er med en gang, sier skuespilleren etter å ha dratt av seg røykdykkermaska.

Olsen-Skaldehaug er fornøyd med aspiranten, og det han så gjennom testen.

– Det er noen små detaljer, med maska og utstyr og sånn. Søketeknikken ser ut til å sitte godt. Det kan jo tenkes at det kanskje ble gjort i filmen også, sier røykdykkeren smilende.

ROLLE: Torbjørn Harr gikk grundig inn i materien før innspillingen av den norske storfilmen «Tunnelen» startet. Her får han instruksjoner av røykdykker Olsen-Skaldehaug under forberedelsene. Foto Torstein Wold
ROLLE: Torbjørn Harr gikk grundig inn i materien før innspillingen av den norske storfilmen «Tunnelen» startet. Her får han instruksjoner av røykdykker Olsen-Skaldehaug under forberedelsene. Foto Torstein Wold

Lang og krevende forberedelse i forkant av filming

– Hvorfor er det viktig for deg å gjøre denne typen bakgrunnsarbeid før en rolle?

– Det er egentlig todelt. For det første så er det viktig for min egen del. Jeg må kunne disse tingene ordentlig. Da ser det ut som jeg kan det ordentlig, men det gir også en følelse for meg som skuespiller. Det at jeg har en styrke og trygghet i det, sier skuespilleren.

Han ser bort på Audun, før han legger til.

– Også er det viktig at du og dine kolleger ikke ser på det her og tenker «herregud, det her ble helt feil». Da ville det ikke føltes bra.

Tøff prosess

Etter å ha filmet lange dager inne i en røykfylt tunnel og med opptreningen i forkant, så har Harr endret tankegangen når han kjører inn i tunneler.

– Det tøffeste er å sette seg inn i den situasjonen, og hva det innebærer å havne i en tunnelbrann. For det er ikke småtteri, dessverre. Det at man rett og slett er overlatt til seg selv, det er ganske sterkt, sier Harr.

– Jeg har en litt annen tanke når jeg kjører inn i tunneler nå enn før denne filmen, fortsetter han.

«Tunnelen» har premiere på kino 25. desember og du kan se hele traileren øverst i saken.