25 år med god morgen norge:

– Hadde TV 2 sagt at de bytter ut Wenche, hadde jeg lagt meg i lenker og protestert

Torsdag er det 25 år siden God morgen Norge gikk på lufta for aller første gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Året var 1994. Et nytt konsept skulle testes ut på den relativt nyoppstarta kanalen TV 2. Programmet skulle hete God morgen Norge, og skulle sendes hver morgen fra mandag til fredag.

Den gang var det Ivar Steen-Johnsen og Kjersti Bache som var programledere.

Sammen med Wenche Andersen skulle de sørge for å gi seerne en god start på morgningen.

Mimrer tilbake

Gjester som Linnéa Myhre, Morten Hegseth, Ari Behn, Jan Fredrik Karslen, Petter Stordalen og hele Norges Finn Schjøll preget torsdagens jubileumssending.

En som også var på plass i sofaen denne morgningen, var tidligere TV 2-veteran Jan Øyvind Helgesen. Han jobbet i God morgen Norge i perioden 1999 til 2006 og 2008 til 2011.

Helgesen mimrer tilbake til årene han beskriver som både tøffe og fantastiske.

– De første tre årene var jeg alene som mannlig programleder, og jeg jobbet hver uke, forteller han til God morgen Norge og fortsetter:

– Det har vært tøft. Jeg juger hvis jeg sier at dette har vært en tur i parken, for det har det ikke vært, men det har vært utrolig morsomt. Jeg har tenkt mange ganger: «Hvis jeg hadde blitt spurt igjen, ville jeg ha gjort det?» og svaret er ja.

Helgesen nyter sin nye tilværelse som visesanger, og i anledning programmets jubileum hedret han sin tidligere kollega Wenche med en egenkomponert sang.

Se den rørende hyllesten her:

Hyller programmet

To personer som vokste opp med programmet er forfatter og Bloggerne-aktuelle Linnéa Myhre og programleder Morten Hegseth. De er begge selverklærte blodfans av God morgen Norge.

– Jeg var sånn som skulket videregående skole for å kjøpe ostesmørbrød og litago og se på God morgen Norge, i stedet for å ha matte, sier Hegseth.

– Det er veldig god dynamikk mellom programledere og trygge Wenche. Men det beste er at det alltid er noe interessant. Selv om det er alle mulige kategorier som spriker i mange retninger, så samles dere her og er interessert i det folk har å fortelle. Jeg har lært mye, og ledd mye, av God morgen Norge, fortsetter Myhre.

Begge har vært innom programmet en rekke ganger og fortalt åpenhjertig om temaer som blir sett på som tabu. Denne åpenheten har forandret seg de siste 25 årene.

– Jeg er veldig glad for at vi lever i en tid der det er mulighet for å være åpen om både spiseforstyrrelser og det å være homo. God morgen Norge har vært en trygg arena som har bidratt til progresjonen i samfunnet, og som har vært med på å folk til å åpne toleransegrensa si, sier programlederen.

Forkjærlighet for Wenche

Flere gjester har den siste uka benyttet anledningen til å hylle Wenche sin innsats gjennom alle disse årene. Også Myhre og Hegseth har en forkjærlighet for hele Norges TV-kokk.

– Det er positiviteten. Hun er alltid blid og glad. Hun har en trygg «bestemorrolle» som jeg alltid har vært glad i, og det er et eller annet med den stemmen. Man kan omtrent sovne til lyden av Wenche, sier Myhre.

– Hadde TV 2 sagt at de bytter ut Wenche med «kokke-Leila», fordi hun er ung og har mange følgere på Instagram, da hadde jeg lagt meg i lenker utenfor her og protestert, legger Hegseth til.

Feirer med stil

Torsdag kveld arrangeres en storslagen fest på Aker brygge. Manager og TV-profil, Jan Fredrik Karlsen, har tatt på seg ansvaret å stelle i stand begivenheten.

– Det blir en voldsom porsjon av entusiasme og glede og vi er her for å feire hva dere faktisk betyr for oss i Norge, sier han og fortsetter:

– Det er veldig få, dere kanskje de eneste, som har klart å lage et program som dere har gjort i 25 år. Det betyr fortsatt like mye for oss å våkne opp og skru på TV 2 og se hva dere har å by på, og det er det vi skal feire i kveld, sier Karlsen.