VERDEN RUNDT: Jan Erik Brodahl forteller om en arbeidshverdag preget av krig og elendighet.
VERDEN RUNDT: Jan Erik Brodahl forteller om en arbeidshverdag preget av krig og elendighet. Foto: Alex Iversen / TV 2

Farmen-Jan Erik har opplevd massakre og krig på kloss hold: – Angret når granatene haglet

Jan Erik Brodahl (60) har sett og opplevd det verst tenkelige verden har å by på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter den høydramatiske tvekampen mellom Erik Rotihaug (24) og Terje Leer (54), hvor sistnevnte ble båret ut av 1919, var det Jan Erik Brodahl som endte opp på storbondeloftet.

60-åringen fra Oppsal i Oslo mener det har vært noen likheter mellom oppholdet på Lundereid gård og yrkeskarrièren som livvakt og sikkerhetssjef i FN.

– Matmangelen er veldig lik, i tillegg til det at du klarer å bruke hodet på rett tid selv om du er sliten, sier han til TV 2, og legger til:

– Men på Farmen står det ikke mellom liv og død.

Macheter og avkappede kroppsdeler

I desember 2018 ble Jan Erik hedret for innsatsen han har lagt ned i verdens mest krigsherjede områder. Det firebarnsfaren har erfart i løpet av sine 60 år, kan de færreste av oss relatere oss til.

På spørsmål om hva som er det verste han har opplevd, klarer ikke Jan Erik å sette fingeren på én spesifikk hendelse.

Han ramser opp flere store tragedier, og starter med et av verdens mest kjente folkemord som fant sted i 1994.

– Folkemordet i Rwanda var ille. Det var én millioner mennesker som døde, og vi traff på barnegjenger som fløy rundt med macheter og avkappede kroppsdeler, begynner han.

PÅ JOBB: Jan Erik avbildet i Libanon i 2017. Foto: Privat
PÅ JOBB: Jan Erik avbildet i Libanon i 2017. Foto: Privat

– I Somalia ble vi skutt på av folk som holdt barn og kvinner foran seg som skjold, slik at vi ikke fikk skutt tilbake. I Sudan gikk menn inn i flyktningleire og voldtok kvinner og barn.

– Hvordan går det an å ikke slite psykisk etter slike opplevelser?

– Det er det mange som har spurt meg om. Det har kanskje noe med min personlighet å gjøre. Etter spesielle episoder har jeg en egen måte å debriefe meg selv på. Jeg har vært flink til å putte de fæle tingene i en boks og ikke tenke så mye på det, svarer han.

Adrenalinsøker

Hjemme i Oslo hadde Jan Erik en regel om å ikke snakke om jobb. Da jobben var ferdig, var den ferdig. Arbeidet ble aldri tatt med hjem til familie og venner.

Hvordan han har holdt ut alle disse årene, har han et enkelt svar på.

– Adrenalin definerer meg. Jeg er en adrenalinsøker. Det er derfor jeg har gjort alt dette – fordi det har vært spennende. Da det smalt som verst, fant jeg meg selv. Det høres kanskje perverst ut, men jeg liker det. Jeg fungerer best under press.

Har angret

Likevel finnes det flere episoder hvor han har angret på at han ikke har en normal åtte til fire-jobb hjemme i trygge Norge.

– Når vi har ligget på steder hvor det plutselig smeller granater og flyr kuler rundt deg, så har jeg tenkt: «Hva f**n er det jeg driver med. Jeg vil heller sitte hjemme med en kaffekopp og en vanlig jobb».

Problemet er at Jan Erik holder på å fly på tapeten når han er hjemme.

– Jeg synes det er dritkjedelig, men jeg burde kanskje roe meg ned. Men det er ikke så lett. Jeg er jo heldig som er frisk, så da kan man kanskje prøve å holde det gående så lenge det går.

Fire barn og to barnebarn

Jan Erik har fire døtre fra ulike forhold. Den eldste er 35, mens yngstejenta Nikita har rundet elleve. Han valgte med hensikt å ikke fortelle barna om hvor i verden han befant seg, særlig da han var på oppdrag i de verste områdene.

FAMILIE: Jan Erik sammen med døtrene Lana og Nikita. Foto: Pivat.
FAMILIE: Jan Erik sammen med døtrene Lana og Nikita. Foto: Pivat.

– Man er ikke hjemme, og man går glipp av mye. Det er noe av det jeg angrer mest på, at jeg ikke har fått truffet de to eldste så mye gjennom oppveksten, sier han, og forklarer at det på den tiden ikke fantes mobiltelefoner.

– De to yngste jentene har jeg hatt med meg da vi har bodd i såkalte «safe zones», sier 60-åringen, som også har to barnebarn.

SAMMEN: Jan Erik Brodahl og kjæresten Zeina i Libanon. Foto: Privat
SAMMEN: Jan Erik Brodahl og kjæresten Zeina i Libanon. Foto: Privat

Fant kjærligheten i Libanon

De siste årene har Jan Erik hatt adresse i Libanon. Det var også her han møtte kjæresten Zeina. Paret har holdt sammen i halvannet år.

Oslo-mannen ser på fremtiden som lys, men selv om han nå har pensjonert seg, sier han selv at det ikke er endelig. Igjen blir han lokket av adrenalinet som venter ute i verden.

– Jeg har fått jobbtilbud i Ukraina, i området Donetsk hvor det er krig mellom Russland og Ukraina. Det er noe av det samme jeg har drevet med tidligere, og jeg forstår russisk – så det kan hende jeg reiser ut igjen, avslutter han.