Havrekjeks anno 1994

Oppskriften gir ca. 50 stk

  • 250 g Melange margarin eller Melange uten melk (etter samarbeid med produktplassering)
  • 250 g havregryn (eller glutenfrie)
  • 250 g hvetemel, gjerne fint sammalt eller fibra (eller glutenfritt )
  • 2 ts hornsalt
  • 50- 75 g sukker, gjerne brunt (kan sløyfes)
  • 1 ½ dl melk eller melkeerstatning som tåles, eplejuice eller vann

Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle.

Smelt margarinen på middels varme og tilsett væsken (melk/vann/ eplejuice). Hell væsken over i det tørre og rør sammen.

La deigen «hvile» i kjøleskap til den er kald (20-30 min), det gjør den lettere å kjevle ut.

Dekk to stekebrett med bakepapir. Varm stekeovnen til 190 grader.

Kjevle ut deigen til en pass tynn leiv ca ½ cm, bruk litt mel på bakebordet.

Stikk ut runde kjeks med et glass eller en kopp (dypp kanten i litt mel, så slipper kjeksen glasset/kopp lettere). Legg på stekebrett. Prikk kjeksene med gaffel før du steker dem gylne i 10-12 minutter midt i ovnen. Avkjøl på rist.

Oppbevar i en tett boks eller glass med lokk.

Havrekjeks med tørket frukt anno 2019

Oppskriften gir ca. 25 stk

  • 100 g romtemperert Melange margarin (etter samarbeid med produktplassering)
  • ½ -1 dl honning
  • 2 egg
  • 2 ss vann
  • 7 dl havregryn (eventuelt glutenfrie havregryn)
  • ca. 2 ½ dl fibramel (mal glutenfrie havregryn i foodprocessor til fint havremel eller bruk glutenfritt mel)
  • 1 ts bakepulver
  • ½ ts salt
  • ca. 200 g blanding av rosiner, tranebær eller annen tørket frukt i biter
  • ca. 1 dl hakkede nøtter eller mørk sjokolade (valgfritt)

Varm stekeovn til 180 grader (gjerne varmluft).

Visp godt sammen myk margarin, sukker, honning, egg og vann. Tilsett havregryn, havremel/fibra, bakepulver og salt. Rør sammen med en sleiv eller slikkepott. Rør inn tørket frukt helt til slutt.

Kle to stekebrett med bakepapir. Bruk en spiseskje og form deigen til boller, sett på stekebrett, trykk litt ned med hånden til de er 2-2 ½ cm høye. Stek midt i stekeovn, gjerne ved varmluft i 12-15 min. Avkjøl helt på rist før de legges i boks.