Til denne retten kan det brukes andre typer filet av fisk skåret i «biffer», som steinbit, torsk, sei, laks og ørret. Velg det du liker og har tilgang på.

Breiflabb trenger litt lenger steketid enn de andre fiskeslagene; 3-4 min på hver side (avhengig av tykkelse), pluss eventuelt 1-2 minutter i varm stekeovn ved 180 grader.

  • 600–700 g breiflabbfilet / annen fiskefilet (beregne 150-175 g pr person)
  • 1 ½ ts salt
  • 3-4 ss nøytral olje til steking
  • 3-4 fedd uskrelt hvitløk (kan sløyfes)
  • grovmalt pepper

Tzatsiki

  • 5 dl gresk yoghurt eller like deler mager Kesam og gresk yoghurt
  • ¾-1 slangeagurk
  • 2-3 fedd hvitløk
  • ½ ts salt
  • 1 ss ekstra Virgin olivenolje
  • 1-2 ts hvitvinseddik
  • ½ ts sukker eller honning
  • 2 ss finhakket frisk mynte eller persille

Begynn med å lage tzatsiki – gjerne 2-3 timer før servering.

La yoghurten renne av seg i et kaffefilter i 30-40 min, til en tykk masse (væsken kan brukes i brøddeig/vaffelrøre). Kesam trenger ikke renne av seg.

Riv agurken grovt på et råkostjern, dryss på litt salt og la den revne agurken ligge og renne av seg i et dørslag i 20-30 min, klem/press væsken ut av agurken. Vend agurken inn i yoghurten. Smak til med finhakket hvitløk, olivenolje, sukker eller honning, mynte/persille og eventuelt litt mer salt.

Får du rester av tzatsiki, holder den seg i 2-3 dager i kjøleskap.

Ovnsbakte poteter

Varm stekeovnen til 200 grader. Legg små/mellomstore poteter med tynt skall eller morenepoteter i et ildfast fat. Drypp over olje og flaksalt og vend potetene i oljen.

Stek i varm stekeovn i 30-40 min til potetene er møre. Senk temperaturen til 180 grader, når potetene tas ut av stekeovnen. Hold potetene varme mens fisken stekes.

Mens potetene stekes del breiflabben i «biffer» – bind den eventuelt med litt hyssing slik at den holder fasongen.

Ha olje og 2-3 uskrelte, knuste hvitløkfedd (kan sløyfes) i en panne. Varm opp oljen godt før fisken legges i pannen. Brun/stek på begge sider til en gyllen farge. Legg over i et ildfast fat og sett i den varme ovnen (180 grader) og stek i 5-8 min. Steketid er avhengig av tykkelse på breiflabbiffene.