Familiefavoritten har dobbelt så mye sukker

Matkontrollen (TV 2): Polarbrød er et populært alternativ til brødskiva, både hjemme og i nistepakken. Men om du vil begrense sukkerinntaket, bør du velge riktig type.

I fjor kjøpte vi nordmenn nærmere 14 millioner pakker med polarbrød, ifølge tall fra Nielsen Norge.

De fleste norske matbutikker kan friste med fire ulike typer polarbrød – fullkorn, havre, flerkorn og hvete.

Matkontrollen har sett nærmere på næringsinnholdet, og det er spesielt én ting som overrasker.

Se Matkontrollen på TV 2 i kveld kl.20, eller gratis på TV 2 Sumo.

Stor forskjell på sukkermengde

Sukkermengden varierer i forhold til hvilken type man velger. Her er det «familiefavoritten» Fullkorn som kommer dårligst ut. Den har dobbelt så mye sukker som Flerkorn-varianten.

– Fullkorn inneholder en del grove korn og den inneholder ekstra fiber, men så har den blant disse det høyeste saltinnholdet og høyeste sukkerinnholdet, forteller ernæringsbiolog Lise Von Krogh.

Om man spiser fire Fullkorn polarbrød får man i seg sukker tilsvarende seks sukkerbiter. Men om man spiser like mange Flerkorn polarbrød får man i seg tre sukkerbiter. I tillegg til å ha minst sukker, er også Flerkorn det groveste polarbrødet av de fire.

SUKKERINNHOLD: Fullkorn polarbrød inneholder mest sukker, med seks sukkerbiter i fire brød. Flerkorn polarbrød er det med minst sukker i seg, og har tre sukkerbiter. Fire skiver med vanlig grovbrød derimot inneholder omtrent en sukkerbit. Foto: Martin Habbestad/TV 2
SUKKERINNHOLD: Fullkorn polarbrød inneholder mest sukker, med seks sukkerbiter i fire brød. Flerkorn polarbrød er det med minst sukker i seg, og har tre sukkerbiter. Fire skiver med vanlig grovbrød derimot inneholder omtrent en sukkerbit. Foto: Martin Habbestad/TV 2

Havre kommer heller ikke så bra ut, med fem sukkerbiter fordelt på fire brød. Hvete er varianten med nest minst sukker – der man får i seg en sukkermengde på fire sukkerbiter.

– Er polarbrød usunt?

– Nei, det vil jeg ikke si, men det er et brød som smaker ganske godt fordi det er tilsatt litt sukker, sier ernæringsbiologen.

– La oss si at du spiser søtsaker gjennom dagen, i tillegg til yoghurt med mye tilsatt sukker. Da vil Fullkorn polarbrød være med på å bidra til at du får i deg et for høyt inntak av tilsatt sukker, forklarer Von Krogh.

La barn venne seg til usøtet mat

Hun presiserer at man får i seg mye bra næring fra Fullkorn-polarbrødet.

– Det har kostfiber, det har protein, det har alle de næringstoffene vi finner i fullkorn. Og det er sunne fettsyrer, men den er tilsatt sirup og sukker slik at den smaker bedre. Og litt ekstra salt.

– Så om tiåringen tar med seg fullkornspolarbrød til skolen, så er ikke det så farlig?

– Nei, tiåringer er som regel ganske aktive. Så lenge det ikke er godteri i hverdagen, så er den helt innenfor, forteller Von Krogh.

Men det er én ting hun vil minne foreldre om.

– Ved å hele tiden velge det søteste alternativet så stimulerer man søt-trangen. Det å venne seg til å like mat som smaker mindre søtt, er en viktig lærdom i barneårene, forteller hun.

Flerkorn er sunnere enn Fullkorn

Von Krogh er klar på at om man skal velge mellom de to groveste polarbrødene, er det en type som kommer bedre ut enn den andre.

– Skal du velge mellom Flerkorn og Fullkorn til matpakken, så kommer Flerkorn bedre ut.

Ernæringsbiolog Lise Von Krogh mener at selv om polarbrødene inneholder en del sukker, er de grove sortene fremdeles et sunt alternativ i hverdagen. Foto: Matkontrollen/TV 2
Ernæringsbiolog Lise Von Krogh mener at selv om polarbrødene inneholder en del sukker, er de grove sortene fremdeles et sunt alternativ i hverdagen. Foto: Matkontrollen/TV 2

Men dersom man står mellom å velge god gammeldags brødskive og polarbrød, så er det den grove brødskiva som er det sunneste valget.

– Grovbrødet har mye mindre sukker, og så har den mer av det hele kornet. Så da vil det også være mer vitaminer og mineraler.

«Familiefavoritten» har mest sukker

Matkontrollen kontaktet det svenske bakeriet Polarbröd, for å få svar på hvorfor det er fullkornsorten som har mest sukker av de fire sortene.

– Sukkeret er ikke bare der for å gjøre brødet søtere, det har egentlig tre hovedoppgaver: Det skal gi næring til gjæret, det fungerer som en naturlig smaksforsterker og som en ferskvareholder, forteller pressekontakt i Polarbrödsgruppen, Kristin Simonsson.

– Men fullkornsproduktet kaller dere for «familiefavoritten». Er det ikke litt dumt da at det er produktet som har mest sukker?

– Ja, da vil jeg si at det er viktig at man ikke bare fokuserer på sukkeret i produktet. Det er viktig å også se på alt det positive som fullkornet bidrar med.

– Fullkorn holder blodsukkeret på et jevnt nivå, holder deg mett lenger, minsker risikoen for mange sykdommer, det inneholder nyttige mineraler som jern, folsyra, E og B vitaminer. Og det er dessuten bra for tarmene og forsterker immunforsvaret.

Simonsson forklarer videre at polarbrødet spises av mange barnefamilier, og at det er derfor det kalles «familiefavoritten».

– Med våre fullkornsprodukter kan vi tilby et godt og verdsatt brød som dessuten inneholder det nyttige som fullkornet bidrar med, forteller Simonsson.