Fiskekaker:

Alle ingrediensene bør være iskalde.

  • Ca. 500 g hyse- eller koljefilet, torskefilet uten skinn og ben, ørret eller laks
  • 1 ½ ts salt
  • Ca. 3 ½ del iskald melk eller vann/Farris
  • Ca. 1 ss potetmel
  • 1-2 ts rød karripaste, 1 ts finhakket chili eller ½ - ¾ ts finrevet muskatnøtt

Slik gjør du:

Skjær fiskefileten i biter og legg i en foodprocessor (med kniv). Tilsett salt og kjør sammen til en seig masse. Tilsett iskald væske litt etter litt. Væskemengde kan variere avhengig av fisken.

Tilsett potetmel og karripaste eller annet krydder (for eksempel muskatnøtt ca ½ ts). Form til kaker og stek gylne i smør eller margarin.

Server på grove skiver av surdeig (gjerne ristet eller stekt i panne) eller i grove hamburgerbrød.

FERSKE FISKEKAKER: Serveres med tomatsalsa, syltet rødløk og tzatziki. Foto: Wenche Andersen.
FERSKE FISKEKAKER: Serveres med tomatsalsa, syltet rødløk og tzatziki. Foto: Wenche Andersen.

Tomatsalsa:

  • 2-3 modne klasetomater
  • 1 fedd hvitløk
  • ½ finhakket frisk, rød chili eller 1-2 ts sweet chilisaus
  • 1 ss olivenolje
  • Salt, pepper og frisk koriander

Finhakk tomater og hvitløk, og bland med chilisaus (evt. ketchup). Smak til med salt og pepper, evt. finhakkede urter som basilikum eller koriander.

Syltet rødløk:

  • 1 rødløk
  • ½ dl eddik (eplecidereddik eller hvitvinseddik)
  • ½ dl vann
  • 1 dl sukker

Start med rødløken. Dette kan godt gjøres i god tid før servering, gjerne dagen før. Holdbar i kjøleskapet i 8-10 dager. Kok opp eddik, vann og sukker. Skjær rødløken i tynne ringer og hell over den varme laken.

Tzatziki:

  • 1 slangeagurk
  • 2-4 fedd hvitløk
  • Ca 2 ½ dl matyoghurt
  • 2-3 ss olivenolje
  • Salt, pepper, sukker og frisk, hakket mynte

Riv agurken opp med et råkostjern. Press ut vannet. Finhakk hvitløk og bland inn i yoghurten sammen med slangeagurk og olivenolje. Smak til med salt, pepper, ørlite sukker og rikelig med finhakket mynte.