synnøve (24) hadde intense underlivssmerter:

– Jeg kunne ikke bruke tamponger og sex var nesten uaktuelt

Siden barneskolealder har Synnøve Emilie Becker (24) hatt ekstreme smerter i underlivet. Først for et halvt år siden fant hun løsningen på problemet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var da Synnøve Emilie Becker gikk på barneskolen, at smertene meldte sin ankomst for første gang.

– Det var store smerter nedentil, så jeg var ofte på legevakta for å sjekke ha det var, men ingen av legene fant noe. Dette pågikk i en veldig lang tid uten at noen av oss skjønte hva det var for noe, sier hun til God morgen Norge, og legger til:

– Det var en kombinasjon av svie og smerter. Det var konstant sårt og det ble ikke bedre med tiden heller. Det var litt som å ta salt på et sår.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Feilmedisinering

Smertene preget hverdagen til Synnøve. I perioder måtte hun komme senere på skolen, til svien hadde roet seg ned. Hun hadde også problemer med å sitte, bruke tamponger og ha sex i senere alder.

– Det var problematisk. Tamponger kunne jeg ikke bruke engang. Sex var nesten uaktuelt, for det var så smertefullt både før, under og etter.

PREGET HVERDAGEN: Synnøve Emilie Becker (24) forteller at smertene preget hverdagen hennes i en stor grad. Foto: Privat
PREGET HVERDAGEN: Synnøve Emilie Becker (24) forteller at smertene preget hverdagen hennes i en stor grad. Foto: Privat

Utallige timer hos gynekologer og leger gjorde ikke Synnøve klokere heller. Gang på gang fikk hun beskjed at hun hadde soppinfeksjon eller urinveisinfeksjon.

– Jeg gikk på medisiner og kremer for å bli bedre, men det gjorde det egentlig bare verre, for jeg gikk på noe jeg ikke trengte.

Først i 2013 fikk hun diagnosen vestibulitt, eller vulvodyni som det nå heter.

– Han fortalte at det var mange jenter i min situasjon som kommer innom og som tror de har sopp, fordi det er det de har blitt fortalt, forteller hun.

Ikke alene

Synnøve er ikke alene om å ha denne sykdommen. Ifølge lege ved Sex og samfunn, Trine Aarvold, har 10 til 15 prosent av alle norske kvinner kroniske underlivsplager. Derimot er det mørketall, da mange ikke oppsøker hjelp.

– Dette er en sykdom som ikke er så mye snakket om. Vi vet ikke helt hvorfor det kommer eller hva som er årsaken, sier hun og legger til:

– Det er en typisk kvinnesykdom som kan gå over av seg selv, også blir det til at man sier at dette sikkert er sopp, for det er det eneste man lærer på legestudiet.

Aarvold forklarer at store mengder av nervefiber i huden i vulva, som er det ytre kjønnsorganet til kvinner, gjør området mye mer sensitivt. Derimot er det ennå uvisst hvorfor det er mer sensitivt, og årsaken kan variere fra kvinne til kvinne.

– Derfor er det vanskelig å forske på dette her, og derfor er det vanskelig å finne en god behandling. Mest sannsynlig trenger kvinner også forskjellig type behandling.

Redningen

Da Synnøve fikk diagnosen, testet hun ulike medisineringer - uten hell. Først for et halvt år siden ble hun anbefalt å oppsøke en osteopat. Det endret livet hennes.

– Hun har hjulpet meg veldig, og det er derfor jeg nå nesten kan kalle meg for frisk, sier Synnøve.

MANGLENDE TILBUD: Trine Aarvold, lege ved Sex og samfunn, forteller at svært mange jenter ikke får den hjelpen de trenger på grunn av manglende kunnskap og et begrenset tilbud. Foto: Kai Myhre
MANGLENDE TILBUD: Trine Aarvold, lege ved Sex og samfunn, forteller at svært mange jenter ikke får den hjelpen de trenger på grunn av manglende kunnskap og et begrenset tilbud. Foto: Kai Myhre

Ifølge Aarvold har veldig mange av denne typen pasienter en stram muskulatur, og osteopati eller fysioterapi har gitt gode resultater for flere.

I motsetning til Sverige, som har 20 vulvaklinikker, finnes det per i dag det kun to steder i Norge som har spesialisert seg på vulvalidelser. Det er Vulvapoliklinikken ved Oslo Universitetssykehus og Vulvatemaet ved St. Olavs hospital i Trondheim. Nå skal dette tilbudet kuttes ned ytterligere.

Tidligere tok Vulvapoliklinikken imot pasienter fra hele Norge, men fra neste år av får de kun lov til å ta imot pasienter fra Helse Sør-Øst, ifølge legen.

– Det hadde vært greit hvis andre helseregioner også hadde hatt sine vulvapoliklinikker. Grunnen til at de reduserer tilbudet er fordi pågangen er for stor. Det er nesten seks måneder ventetid og i stede for å utvide tilbudet, reduserer de antall pasienter slik at de kan innfri tidsfristen, sier hun og fortsetter:

– Vi må gjøre noe i dette landet her også. Vi kan ikke ha det slik at jenter som Synnøve må lide i så mange år før de får hjelp.

– Søk hjelp!

I dag er Synnøve tilnærmet smertefri. Likevel går hun jevnlig til behandling for å rette opp i problemet. 24-åringen oppfordrer alle med det samme problemet om å oppsøke hjelp.

– Jeg ville rett og slett dratt til legen og hørt om de har noen tilbud. Eller eventuelt prøve osteopati, for det var virkelig redningen for meg. Jeg var langt nede i mange år på grunn av dette her, sier hun.

Aarvold er medlem i Vulvaforum, og har også vært med å starte opp nettsiden vulva.no. Også hun anbefaler alle til å ta tak i problemet, for å få den hjelpen de trenger og fortjener.

– Nettsiden lagde vi fordi vi hører så mange historier som Synnøve, og folk som ikke blir tatt på alvor. Der er det masse informasjon, både for pasienter, men også for helsepersonell. I tillegg har vi knyttet oss opp til behandlere som er interessert i dette, sånn at man kan finne en behandler nær der man bor, sier Aarvold .