Derfor bør du sjekke hvor kaldt kjøleskapet ditt er
Matkontrollen (TV 2): Feil kjøleskapstemperatur kan bidra til at du kaster mer mat.
En kartlegging gjort av Matvett viser at vi i Norge kaster minimum 385 000 tonn mat i året. Matbransjen står for en tredel av kastingen, men det er forbrukerne som kaster aller mest. Hver åttende handlepose vi kjøper havner i søpla, ifølge Matvett.
Se Matkontrollen gratis på TV 2 Sumo
– Vi har for god råd
Kommunikasjonssjef i Matvett, Anne Marie Schrøder, mener at dårlig tid og god råd er en kombinasjon som lett fører til mer kasting.
– Vi tenker ikke på at all mat har en verdi. Også maten som havner i søppelkassen fordi den har blitt dårlig, er matsvinn, sier Schrøder til Matkontrollen.

Schrøder mener man må jobbe for å gjenopprette respekten for mat i Norge, og at det bør være en økt bevisstgjøring rundt det store ressursuttaket som er forbundet med å produsere mat.
Sjekk kjøleskapet ditt!
Ønsker du å redusere matsvinnet ditt, kan det være en god start å sjekke temperaturen i kjøleskapet ditt.
Gjennomsnittstemperatur i norske kjøleskap er ifølge forsker Anlaug Ådland Hansen ved Nofima på seks grader, men det er også foretatt målinger der gradene har bikket tolv.
I torsdagens Matkontrollen har Solveig Barstad undersøkt hvordan matvarene i kjøleskapet påvirkes av ulike temperaturer. Resultatet er overraskende.

– I kjøleskapet bør det være fire grader, sier Yngvild Wasteson, professor i mattrygghet ved NMBU.
Wasteson forklarer at dersom det er for varmt i kjøleskapet vil det legge til rette for at en del av de bakteriene som normalt finnes i maten, kan vokse og formere seg.
– Mange av disse bakteriene er bakterier som kan ødelegge kvaliteten på maten. De produserer ulike stoffer og de kan endre smak og lukt, sier Wasteson til Matkontrollen.

Hun legger til at dette kan føre til mer matkasting, nettopp fordi kvaliteten på maten raskt blir dårligere ved lagring på for høy temperatur. Dette er Schrøder enig i.
– Det viktigste når vi skal oppbevare maten er faktisk at vi har det kaldt nok i kjøleskapet. Temperatur er veldig viktig for god holdbarhet på mat, sier Schrøder.
Matvett-tips for å kaste mindre mat:
Tørt brød: Fukt prøvet og legg i ovn noen minutter. Eller frys halve brød og ta ut ved behov.
Bløte tomater: Kan brukes i suppe eller tomatsaus.
Brune bananer: Mos moden bana og bruk til baking, eller skrell bananene og legg i biter i fryseren og bruk til smoothie, bananbrød eller muffins.
Meieriprodukter som har gått ut på "best-før"-dato: Se, lukt og smak. Er fløten eller rømmen f.eks. blitt sur kan det brukes i pannekaker eller vafler.
Ost: Er hard ost litt muggen, kan du skjære ved en cm eller to og bruke resten. Myke oster som er mugne bør kastes.