FAMILIE: Prinsesse Madeleine med prinsesse Adrienne i armene. Christopher O'Neill holder prins Nicholas etter dåpen i Drottningholm. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix
FAMILIE: Prinsesse Madeleine med prinsesse Adrienne i armene. Christopher O'Neill holder prins Nicholas etter dåpen i Drottningholm. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix

Det svenske kongehuset krymper: – Barna mister apanasjen

Sveriges prinsesse Madeleines barn og prins Carl Philips barn skal ikke lenger tilhøre det svenske kongehuset, og apanasjen til syv barn i kongefamilien kuttes.

Det opplyser kongehuset i en pressemelding mandag.

– Kongen vil gjøre det tydelig hva som er statssjefens rolle og oppdrag for Sverige. Nå avgrenses kretsen av medlemmer i den kongelige familien som har plikter på kongens oppdrag, sier riksmarskalk, Fredrik Wersäll til pressen mandag.

Wersäll sier at beslutningen skal ha blitt overveid igjennom flere år, og ikke er en spontan reaksjon.

– I det kongelige huset inngår de som er så nære tronen og er i en rolle der de skal tituleres som kongelig høyhet, sier riksmarskalken.

Kongen befaler

Ifølge pressemeldingen er det Kong Carl Gustaf som har tatt avgjørelsen.

Kongen skriver at prinsesseparet og prinseparet fortsatt skal arbeide med de frivillige organisasjonene de har stiftet.

«Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsesse Leonore, Prins Nicolas og Prinsesse Adrienne er fortsatt medlemmer av kongefamilien. De har derimot ikke lengre tittelen som kongelige høyheter. Det forventes ikke at de i fremtiden skal delta på statlige oppdrag».

Selv om tittelen som kongelig høyhet forsvinner, blir ikke deres hovedtitler fjernet, så de vil fortsatt være prinser og prinsesser.

Naturlig utvikling

Warsäll sier at kongefamilien er helt bekvemme med denne utviklingen og ser på beslutningen som riktig.

– De kommer fra nå av til å i større grad betraktes som privatpersoner, og kommer således ikke til å ha de begrensninger som at de ikke delta i næringslivet, slik som kongelige personligheter normalt har, sier Wersäll.

Dette er lignende den rollen Märtha Louise har i Norge. Hun har offisielle oppgaver innenfor områder som angår mennesker med nedsatt funksjonsevne, men driver også med privat virksomhet.

Hun har blant annet drevet den såkalte «engleskolen», Astarte Education/ Soulspring sammen med Elisabeth Nordeng, som hun i fjor sa skulle legges ned i løpet av 2019. Hun har også en Youtube-kanal som heter HEST360, som hun startet i 2018.

Mister apanasjen

Det er ikke bare tittelen som kongelig høyhet de nå blir fratatt. Prinsesse Madeleiene- og prins Carl Philips barn vil ikke lenger få apanasje ettersom de nå ikke tilhører kongehuset.

– Apanasjen er til for å dekke de kostnadene som er forent med de offisielle oppdragene man har, så når de minsker er det naturlig at deres andel også minsker, sier Wersäll.

Til sammen er det ti personer som har vært del av kongehuset de siste årene. Nå minskes denne ytterligere.

– Situasjonen er en annen enn før kongefamilien vokste. Nå har kongen kommet frem til å fatte denne store begrensingen i stedet for å særbehandle hvert enkelt barn, sier riksmarskalken.

TO BARN: Prins Carl Philip og kona Sofia har to barn, Alexander og Gabriel. Disse vil ikke lenger være en del av kongehuset.
TO BARN: Prins Carl Philip og kona Sofia har to barn, Alexander og Gabriel. Disse vil ikke lenger være en del av kongehuset. Foto: Jonas Ekstromer

Uventet

Den svenske avisen Expressen beskriver nyheten som fullstendig uventet.

– Jeg fikk et lite støkk da dette kom, sier Expressens kongeekspert Karin Lennmor.

Hun mistenker at avgjørelsen ble gjort på et familieråd på Drottningholm slott, eller at det ble diskutert på Solliden slott i løpet av sommeren.

Aftonbladet skriver at hoffets pressesjef, Margareta Thorgren, ikke ønsker å kommentere avgjørelsen.