TEST AV TACOLEFSER:

– At det står fullkorn på pakken betyr ikke at det er sunnest

Matkontrollen (TV 2): Vi har sett nærmere på innholdet i 18 tacolefser. Én får terningkast seks.

rnæringsbiolog Lise von Krogh og klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius har sett nærmere på innholdet i 18 tacolefser du får kjøpt i butikken. Én av lefsene får terningkast seks.

Se Matkontrollen gratis på TV 2 Sumo

Sukker, fett, salt og fullkorn

– For å finne den sunneste har vi sett på den som har minst salt og mettet fett, med mye fiber og gjerne fullkorn, sier Borchsenius til Matkontrollen.

Se hele resultatet av testen nederst i artikkelen.

Ifølge damene fra Bramat er det ikke gitt at fullkorn betyr sunnest.

– Det er flere faktorer som spiller inn. Blant annet sukkerinnhold og andelen fullkorn i lefsene , sier von Krogh.

Fullkorn i topp og bunn

Det er en fullkornslefse som stikker av med seieren. Rema 1000-tortilla med fullkorn får full pott for lite salt og sukker, og et høyt innhold av protein og kostfiber. Terningkast seks.

Men, fullkorn finner vi også på bunn. Santa Maria tortilla whole wheat er en av tortillalefsene som kommer dårligst ut i Matkontrollens test. Til tross for et bra protein-innhold, har produktet overraskende lite kostfiber og mest sukker av alle produktene, ifølge von Krogh og Borchsenius. Terningkast 3.

Resultat:

Rema 1000 Fullkornstortillas: Lite salt og sukker, høyt proteininnhold og bra på kostfiber. Terningkast 6.

Bfree wraps flerkorn: Veldig bra innhold av kostfiber, bra innhold av protein og sukker. Medium saltnivå. Terningkast 5.

Old el Paso Supersoft Fullkornstortillas large: Bra proteininnhold, greit innhold av salt, middels innhold av sukker. Lite fiber. Terningkast 5.

First Price myke tortillalefser: Lite sukker, bra proteininnhold, men lav på fiber. Greit saltinnhold. Terningkast 5.

Rema 1000 hvetetortillas: Lite sukker og salt. Bra proteininnhold, men lav på fiber. Terningkast 4.

Prima tortillalefse: Lite sukker og salt. Bra proteininnhold, men lav på fiber. Terningkast 4.

Schär gluten free wraps: Bra innhold av protein og kostfiber, og lavt innhold av salt og sukker. Trekk for bruk av palmeolje og kokosolje som er rike på mettet fett. Terningkast 4.

Santa Maria supersoft tortilla original medium/large: Lite sukker og høyt proteininnhold. Medium saltinnhold. Innholdet av kostfiber er ikke oppgitt. Terningkast 4.

Taste Lab Mini Tortillas: Lite sukker og høyt proteininnhold. Greit på salt. Innhold av kostfiber er ikke oppgitt. Terningkast 4.

Old el Paso corn and wheat supersoft tortillas: Høyt proteininnhold. Medium innhold av sukker og salt. Lite kostfibrer. Terningkast 4.

Old el Paso Supersoft tortillas large/medium: Bra proteininnhold, greit innhold av sukker og salt. Terningkast 4.

Old el Paso Mexicana street market - white corn tortillas: Lite salt, bra innhold av sukker, protein og fiber. Terningkast 3.

Santa Maria tortilla with whole wheat: Mest sukker i testen, bra proteininnhold, overraskende lite kostfiber. Greit saltinnhold. Terningkast 3.

Tastelab mexican tortillas: Lite sukker og høyt proteininnhold. Greit på salt. Innhold av kostfiber er ikke oppgitt. Terningkast 3.

Old el paso gluten free tortillas medium: Lite sukker, men også lite kostfiber. Terningkast 3.

Buer fersk tacolefse: Lite salt, middels innhold av sukker, protein og fiber. Terningkast 3.