Bak scones og muffins med barna

Det er ikke hver dag man kan tilbringe fødselsdagen sin til å bake i Wenches kjøkken. Akkurat dét gjorde 12 år gamle Toralv – med god hjelp av Britt Marlene Kåsin fra Matprat.

Oppskriftene er hentet fra Matstart.no.

Eplemuffins

Deilige muffins med smak av eple, vaniljekrem og kanel. Perfekt kosemat i høstferien! Oppskriften gir ca. 10 muffins.

Du trenger:

Epletopping
• 1 stk eple, delt i mindre biter
• 1 ts sukker
• 1 ts kanel

Røre
• 2,5 dl hvetemel
• 2 ts vaniljesukker
• 1,5 ts bakepulver
• 2 egg
• 1 dl sukker
• 100 g smeltet smør
• 1 dl melk
• 10 stk muffinsformer
• 10 ts vaniljekrem

Slik gjør du:

1. Gjør klar epletoppingen. Skjær epler i mindre biter og bland sammen med kanel og sukker i en bolle.

2. Gjør klar melblandingen. Mål opp mel, bakepulver og vaniljesukker, og sikt det i en bolle. Sikting gjør det mer luftig. Melblandingen skal du bruke etterpå.

3. Pisk egg og sukker til lett og luftig eggedosis.

4. Bland smeltet smøret raskt inn i eggedosisen. Her kan det være greit å bruke en slikkepott.

5. Ha i ca. halvparten av melblandingen, og vend det inn i eggedosisien. Bruk runde bevegelser med slikkepotten, og «hent» opp melet som har lagt seg på bunnen. Ikke rør for hardt, for å bevare luften som du har pisket inn i eggene.

6. Rør melk forsiktig inn i røren, litt etter litt. Vend så inn resten av melblandingen.

7. Sett muffinsformer på et stekebrett. Du kan også sette muffinsformene i et muffinsbrett først, hvis du har det (da holder de formen enklere). Bruk 2 spiseskjeer til å ha blandingen i muffinsformene, fyll formene 3/4 fulle.

8. Legg en ts vaniljekrem på hver muffins, og topp med eplebiter.

9. Stekes på 190 °C midt i ovnen i ca. 20 minutter, til de er gjennomstekte. Bruk over- og undervarme. Avkjøl muffinsene før servering.

- - - - - -

Grove scones

Scones smaker utrolig godt til frokost, spesielt i helgene da du kanskje har litt ekstra god tid. Disse er også supergode å servere til lunsj sammen med en god suppe. Oppskriften gir ca. 12-14 scones.

Du trenger:

• 5 dl hvetemel
• 2 dl fin sammalt rug
• 2 dl havregryn
• 4 ts bakepulver
• 1 stk gulrot (du kan også bytte ut gulrot med et eple og ½ ts kanel for en annen smaksvariant).
• 3 dl melk
50 g smeltet smør
• Litt ekstra mel til utbanking ved behov
• Mandler til pynt (valgfritt)

Slik gjør du:

1. Bland sammen mel, havregryn og bakepulver i en stor bolle.

2. Skrell gulrot, og riv gulroten på et grovt rivjern.

3. Ha revet gulrot, melk og smeltet smør i bollen med melblandingen, og rør alt godt sammen, til du får en seig deig.

4. Strø litt mel på benken. Ha deigen over på benken. Skrap ut all deigen med en slikkepott eller en deigskraper. Strø litt mel oppå deigen hvis en er veldig klissete, og klapp den ut til en rund form som er cirka 2 cm tykk. Du kan også bruke en kjevle.

5. Bruk utstikkerformer eller et glass og stikk ut sconesene. Legg dem over på et stekebrett med bakepapir.

6. Ta deigrestene og form dem sammen igjen til en deig. Klapp den ut på nytt og stikk ut flere scones. Fortsett til du er tom for deig.

7. Vil du pynte litt? Pynt med mandler på midten av sconsene, og trykk dem litt ned. Legger du to mandler ved siden av hverandre blir det til små hjerter.

8. Stekes på 220 °C midt i ovnen i 15 minutter. Bruk over- og undervarme.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook