Lag smørbrød som en Michelin-kokk

Wenche har fått selskap i kjøkkenet av svenske Bjørn Svensson, kjøkkensjef på den Michelin-belønnede restauranten Galt. Sammen lager de to smørbrød som er et festmåltid verdig.

Oppskrifter hentet fra boken «Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker» av Anne-Kat. Hærland, Bjørn Svensson og Martin Fjeld.

Blings med skinke og fennikel

Du trenger:

• 4 skiver surdeigbrød
• 2 –3 skiver spekeskinke per skive/blings
• ½ fennikel
• 1 ss rapsolje
• salt
• saft av ¼ sitron
• ½ dl seterrømme
• 2 ss sterk sennep
• salt og pepper etter smak
• 4 hele sylteagurk
• 3 einebær finhakket

Skrell fennikel i så tynne skiver du kan. Bland skivene med rapsolje, salt og sitron. Sett til side. Pisk rømmen med sterk sennep. Finhakk einebær. Smak til med einebær, salt og pepper.

Skjær sylteagurk i tynne skiver. Smør sennepsdressingen på brødskivene og legg på spekeskinke, fennikel og sylteagurk.


Rugbrød med matjessild

Du trenger:

• 4 skiver rugrød + smør
• 4 stk matjessild-fileter
• 4 egg
• frisk dill
• 6-8 nypoteter
• 4-5 ss smør til bruning
• 2 ss hakket gressløk
• 4 ss creme fraiche

Skjær matjessild i passende små biter/gaffelbiter. Kok eggene i 7 min, avkjøl, skrell og del i båter/biter.

Plukk dillen og legg til side. Kok potetene møre i saltet vann sammen med dillstilkene. Hell av kokevannet , damp og skjær potetene i litt store biter.

Lag brunet smør ved å varme 4-5 ss smør i en liten kasserolle til det blir gyllenbrunt, visp om en gang iblant slik at det ikke svir seg.

Grovhakk dill og gressløk. Ha litt smør på brødskivene. Legg på sild, egg og potet. Topp med creme fraiche og strø over grovhakket dill og gressløk. Fordel over det varme brunede smøret rett før servering.