Høstens MATNYHETER:

Grandiosa uten kjøtt og brunost med lakrissmak – her er de nye matvarene

MATKONTROLLEN (TV 2): Grønnsakspizza, pepperkakesjokolade eller rødbetpålegg? Vi har sett nærmere på og testet høstens friske nyheter fra matbutikkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager lanseres det mange nye matvarer i butikkhyllene, og Matkontrollen har valgt ut noen av høstens lanseringer for å sjekke om dette er produkter som er kommet for å bli.

Kjøttfrie nyheter

Høstens nyheter bærer preg av at det er mange som ønsker seg kjøttfrie produkter.

Den største nyheten er Grandiosa sin kjøttfrie mandagspizza. Findus lanserer vegetarnuggets og en spennende nyhet fra Coop er vegansk majones.

Mills lanserer grønnsakspostei som blant annet er laget av kikerter, gulrot og brokkoli. I tillegg presenteres flere andre pålegg og middagsprodukter.

Se Matkontrollen gratis på TV 2 Sumo

I Rakkestad bor familien til matbloggeren Marit Røttingsnes Westlie, bedre kjent som Fru Timian. Øystein, pappaen i familien, er vegetarianer, men resten har heller ikke noe imot å spise mindre kjøtt.

Husholdningens datter, Lea, synes Findus sine vegetarnuggets ser gode ut. Broren Adrian har mest troen på mandagspizzaen. Det gjelder også for Øystein Westlie.

– Jeg har aldri spist Grandiosa siden jeg ikke spiser kjøtt og fisk. Så jeg spent. Den ser veldig god ut, sier han til Matkontrollen.

TESTPANELET: Denne gjengen skal smake og vurdere noen av høstens vegetar-nyheter. Fra høyre: Øystein Westlie, Marit Røttingsnes Westlie, Adrian Westlie og Lea Westlie. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen
TESTPANELET: Denne gjengen skal smake og vurdere noen av høstens vegetar-nyheter. Fra høyre: Øystein Westlie, Marit Røttingsnes Westlie, Adrian Westlie og Lea Westlie. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen

Fru Timian gleder seg mest til å prøve vegetarnuggets og Plantego-grønnsakspåleggene fra Mills. Disse kommer i tre varianter.

Vegetarfest

Når grønnsakspizzaen kommer ut av ovnen er alle i familien til Fru Timian spente.

– Den var ganske sterk faktisk. Jeg synes var god, og sterk, sier far i huset.

Fru Timian selv er ikke i tvil om hva hun hadde valgt dersom det sto mellom vanlig Grandiosa og denne mandagsvarianten.

– Jeg synes den er mye bedre enn en vanlig Grandiosa, men jeg synes det var litt for lite salt eller smak på den da. Det er sikkert meningen at det skal være sunt og ikke ha så mye salt, sier hun.

Findus sine vegetarnuggets får blandet mottagelse av familien.

– Jeg synes det smakte godt. På pakken står det at det er et alternativ til grønnsakene. Men jeg ville hatt dette i istedenfor kjøttet, og hatt grønnsaker ved siden av. Eller spist det mer som en falafel, sier hun.

– Litt på kanten

To nye mikromiddager fra Bama skal gjøre at du skal slipper kjøtt. Vegoboller med potetmos falt ikke i smak.

– Jeg spiser det meste, men det her var litt på kanten, utbryter sønnen.

Alle syntes det var en merkelig lukt på denne retten.

Ingen i familien likte vegobollene fra Bama, men de likte kjøttfrie Tikka Masala fra samme produsent.

Klare favoritter

Etter å ha smakt på alle de nye vegetar-produktene er dommen klar.

Grandiosa uten kjøtt er den familien liker best blant de nye produktene de har testet.

FALT I SMAK: Grønnsakspizzaen til Grandiosa er vegetar-favoritten til familien i Rakkestad. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen
FALT I SMAK: Grønnsakspizzaen til Grandiosa er vegetar-favoritten til familien i Rakkestad. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen
FRISK: Testpanelet mener denne grønnsaksposteien fra Mills fint kan havne i kjøleskapet til familien. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen
FRISK: Testpanelet mener denne grønnsaksposteien fra Mills fint kan havne i kjøleskapet til familien. Foto: Renold T. Christopher/Matkontrollen

– Det var pizzaen som smakte best. Grønnsakene er faktisk med på å heve opp smaken, sier matbloggeren.

Grønnsaksposteien fra Mills overrasker, og er vinner blant påleggsnyhetene.

– Jeg synes den har postei-smaken, og så var den litt friskere i smaken enn vanlig leverpostei. Den hadde jeg hatt på en skive brød og et glass ved siden av, sier hun til Matkontrollen.

– Den var i tillegg frisk og god, kjempegod. Den havner nok i kjøleskapet, smiler Øystein.

Sjokolade med pepperkakesmak

Selv om det er fokus på vegetarprodukter, har ikke bransjen sluttet å friste oss med helt nye oppfinnelser. En av årets nykommere er inspirert av den klassiske sandwich-isen. Godterivarianten er laget av samme kjeks, fylt med vaniljefudge. For dere som ikke kan vente helt til desember med å komme i julestemning, lanserer Freia en melkesjokolade med pepperkaker.

Osteprodusenten Synnøve Finden lanserer brunost med smak av lakris. Er dette noe å juble over?

Vi tar med de mest spennende snacks- og sjokoladenyhetene til studentene på OsloMet for å høre hva de synes. Se deres reaksjoner i videovinduet øverst i saken.