Du trenger:

  • 3-4 faste norske epler
  • ½ - ¾ dl sukker
  • ½-1 dl eplemost og litt sitronsaft
  • Ca. 4 dl malt tørt brød/ havrekjeks/ pepperkaker/ hakkede valnøtter
  • Ev. 1- 2 ss brunt sukker (ikke ha i sukker hvis det brukes søt kjeks)
  • 2 ts kanel
  • 2 ss smør
  • Ca 2 dl kremfløte
  • 1 dl vaniljekesam
  • Ev. litt sukker og vaniljesukker

Skrell eplene hvis du ønsker, del i terninger og kok møre i eplemost. Smak til med sukker. Rør om slik at en del av eplene blir til mos, la det fortsatt være noen hele eplebiter igjen. Avkjøl.

Smelt smør i en stekepanne tilsett malt brød/knust havrekjeks/ hakkede valnøtter, kanel og ev. litt sukker. Brun på middels varme. Vend på brødet til det får en lys karamellfarge. Avkjøl.

Pisk kremfløte med vaniljesukker og ev. litt sukker og bland ev. inn vaniljekesam.

Legg knust stekt brød, eplemos og krem lagvis i porsjonsglass eller krukker.

Desserten kan lages i god tid før servering. Dekk til og sett kaldt.

Tilslørte bondepiker med råkrem:

Erstatt krem med råkrem: ½ dl kremfløte pisket til myk krem og blandes med eggedosis pisket av 1 egg og 1 ss sukker.

Glutenfri: Bruk knust/ malt glutenfri havrekjeks eller knekkebrød eller knuste nøtter.

Melkefritt: Erstatt smør med margarin uten melk og krem med eggedosis.